Отворена изложба посвећена обиљежавању 80 година од напада на Совјетски Савез

Изложба фотографија посвећена обиљежавању 80 година од напада на Совјетски Савез, 22. јуна 1941. године и почетка Великог отаџбинског рата, у организацији Универзитета у Источном Сарајеву и Амбасаде Руске Федерације у Босни и Херцеговини, свечано је отворена данас у холу Електротехничког факултета.

Значај изложбе огледа се у његовању културе сјећања на све важне догађаје који су обиљежили нашу историју како би се новим нараштајима у насљедство оставиле цивилизацијске вриједности на којима почива човјечанство.

Изложбу је отворио Њ.Е. амбасадор Руске Федерације у Босни и Херцеговини Игор Калабухов поручивши да се на фотографијама види само понеки моменат боли, радости, туге, али и поноса за ову побједу.

“Осјећам се врло добро јер смо на овај дан ми заједно, како смо били и у ове тешке године Другог свјетског рата, великог отаџбинског рата за Совјетски савез. Нема у нашој и свим државама које су настале послије Совјетског савеза породице у којој није било погинулих у овом рату. Посебно ме радује што ће много младих људи да види изложбу и не смије се допустити да се фалсификује истина о нашем заједничком подвигу”, рекао је амбасадор Калабухов.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић истакао је како је привилегија што је Универзитет један од организатора изложбе која показује све страхоте Другог свјетског рата кроз које је прошао руски народ који је дао највећу жртву у ослобађању Европе од нацизма.

“Око 27 милиона Руса је погинуло у Другом свјетском рату, дјелимично или потпуно уништено око 2.500 различитих вјерских објеката, прије свега цркава. Око 40.000 болница, 80.000 школа, цијела привреда тадашњег Совјетског савеза била је уништена. Хтјели смо и да скренемо пажњу да су и Срби у бившој Југославији поднијели огромне жртве у Другом свјетском рату”, напоменуо је ректор Кулић.

Додао је да се овом изложбом жели скренути пажња младим нараштајима, нашим студентима, да поштују жртве из Другог свјетског рата, те да не бисмо смјели дозволити ревизију историје.

Ректор Кулић је напоменуо да је у току јучерашњег дана више од 200 студената посјетило изложбу.

Изложба од 32 фотографије посјетиоцима ће бити доступна наредних седам дана у холу Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Прије свечане церемоније отварања изложбе, ректор Кулић угостио је Њ.Е. амбасадора Калабухова у просторијама Ректората.

На састанку руководства Универзитета и амбасадора са сарадницима разговарано је о интензивирању сарадње Универзитета у Источном Сарајеву и универзитета у Руској Федерацији, за које постоји интересовање, као и бројне могућности.

Универзитет има 10 потписаних споразума о сарадњи са руским универзитетима, а једна од тема на данашњем састанку била је и могућност потсисивања оквирног споразума између Руске Федерације и Републике Српске којим би биле сведене на најмању мјеру бирократске процедуре у вези са одласком наших студената на један или два семестра на универзитете у Русију, односно доласка руских студената овдје.

Састанку у Ректорату присуствовали су војни и ваздухипловни аташе Сергеј Иљницкиј, други секретар Јури Трубајчук и замјеник војног и ваздухопловног аташеа Сергеј Куклев.