Otvorena izložba posvećena obilјežavanju 80 godina od napada na Sovjetski Savez

Izložba fotografija posvećena obilјežavanju 80 godina od napada na Sovjetski Savez, 22. juna 1941. godine i početka Velikog otadžbinskog rata, u organizaciji Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, svečano je otvorena danas u holu Elektrotehničkog fakulteta.

Značaj izložbe ogleda se u njegovanju kulture sjećanja na sve važne događaje koji su obilјežili našu istoriju kako bi se novim naraštajima u naslјedstvo ostavile civilizacijske vrijednosti na kojima počiva čovječanstvo.

Izložbu je otvorio Nј.E. ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov poručivši da se na fotografijama vidi samo poneki momenat boli, radosti, tuge, ali i ponosa za ovu pobjedu.

„Osjećam se vrlo dobro jer smo na ovaj dan mi zajedno, kako smo bili i u ove teške godine Drugog svjetskog rata, velikog otadžbinskog rata za Sovjetski savez. Nema u našoj i svim državama koje su nastale poslije Sovjetskog saveza porodice u kojoj nije bilo poginulih u ovom ratu. Posebno me raduje što će mnogo mladih lјudi da vidi izložbu i ne smije se dopustiti da se falsifikuje istina o našem zajedničkom podvigu“, rekao je ambasador Kalabuhov.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić istakao je kako je privilegija što je Univerzitet jedan od organizatora izložbe koja pokazuje sve strahote Drugog svjetskog rata kroz koje je prošao ruski narod koji je dao najveću žrtvu u oslobađanju Evrope od nacizma.

„Oko 27 miliona Rusa je poginulo u Drugom svjetskom ratu, djelimično ili potpuno uništeno oko 2.500 različitih vjerskih objekata, prije svega crkava. Oko 40.000 bolnica, 80.000 škola, cijela privreda tadašnjeg Sovjetskog saveza bila je uništena. Htjeli smo i da skrenemo pažnju da su i Srbi u bivšoj Jugoslaviji podnijeli ogromne žrtve u Drugom svjetskom ratu“, napomenuo je rektor Kulić.

Dodao je da se ovom izložbom želi skrenuti pažnja mladim naraštajima, našim studentima, da poštuju žrtve iz Drugog svjetskog rata, te da ne bismo smjeli dozvoliti reviziju istorije.

Rektor Kulić je napomenuo da je u toku jučerašnjeg dana više od 200 studenata posjetilo izložbu.

Izložba od 32 fotografije posjetiocima će biti dostupna narednih sedam dana u holu Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Prije svečane ceremonije otvaranja izložbe, rektor Kulić ugostio je Nј.E. ambasadora Kalabuhova u prostorijama Rektorata.

Na sastanku rukovodstva Univerziteta i ambasadora sa saradnicima razgovarano je o intenziviranju saradnje Univerziteta u Istočnom Sarajevu i univerziteta u Ruskoj Federaciji, za koje postoji interesovanje, kao i brojne mogućnosti.

Univerzitet ima 10 potpisanih sporazuma o saradnji sa ruskim univerzitetima, a jedna od tema na današnjem sastanku bila je i mogućnost potsisivanja okvirnog sporazuma između Ruske Federacije i Republike Srpske kojim bi bile svedene na najmanju mjeru birokratske procedure u vezi sa odlaskom naših studenata na jedan ili dva semestra na univerzitete u Rusiju, odnosno dolaska ruskih studenata ovdje.

Sastanku u Rektoratu prisustvovali su vojni i vazduhiplovni ataše Sergej Ilјnickij, drugi sekretar Juri Trubajčuk i zamjenik vojnog i vazduhoplovnog atašea Sergej Kuklev.