Успјешно реализована четврта љетна школа у организацији руског Државног аграрног универзитата „Петра I“ из Вороњежа и Универзитета у Источном Сарајеву

Четврта љетна школа у организацији руског Државног аграрног универзитата „Петра I“ из Вороњежа и Универзитета у Источном Сарајеву, успјешно је одржана ове године по први пут у онлајн формату.

Свечаној церемонији затварања љетне школе одржаној у сриједу, 9. јуна, присуствовала су два ректора и декани економских и пољопривредних факултета оба универзитета, као и проректори за науку, истраживање и развој и проректори за међународну сарадњу и осигурање квалитета.

Представници два универзитета изразили су задовољство реализацијом одржавања љетне школе у тешким околностима изазваним тренутном епидемиолошком ситуацијом.

Током девет дана трајања школе, студенти Универзитета у Источном Сарајеву су имали прилику да слушају предавања еминентних руских професора из области селекције биљака и семенартва, органске производње  у сточарству, иновативних  метода пољопривредне производње у аридним климатским условима, као и одговарајућих области микроекономије и апликативних статистичких метода у агроекономији.

Посебну пажњу привукла су предавања организована из области примјера добре праксе студентског активизма у Русији, као и утицај руске литературе кроз образе хришћанских идеја на савременог човјека.

Посљедњи дан љетне школе био је предвиђен за полагање колоквијума и провјеру стеченог знања.

Специфичност овогодишне љетне школе огледа се у томе што је онлајн формат омогућио да се у рад укључи велики број студената. Укупно 95 студената Универзитета у Источном Сарајеву са Пољопривредног факултета и Економског факултета Брчко добило је сертификат о успјешном похађању љетне школе.

Ово деветодневно предавање је први дио љетне школе, док ће други дио бити одржан у септембру када ће професори Универзитета у Источном Сарајеву одржати предавања за студенте руског универзитета.

Руководства оба универзитата изразили су задовољство што је упркос ванредним условима организована ова манифестација у онлајн формату, али и наду да ће се већ у наредним годинама љетна школа одржавати уживо, на класичан начин.

Универзитет у Источном Сарајеву његује вишегодишњу сарадњу са Аграрним универзитетом из Вороњежа. кроз програме љетне школе, а у заједничкој организацији два универзитета у претходним годинама прошло је готово 300 студената и наставника два партнерска универзитета.

Пољопривредни факултет, Филозофски факултет Пале, Економски факултет у Брчком и Технолошки факултет већ неколико година активно учествују у програмима размјене студената и наставника два универзитета. Осим програма међународне мобилности, два универзитета остварују изузетну сарадњу и у области научноистраживачког рада, организацији заједничких научних конференција, као и заједничког учешћа у научно-истраживачким пројектима.