Свечано обиљежен Дан Машинског факултета

Машински факултет Универзитета у Источном Сарајеву данас је обиљежио 27 година постојања и 62 године традиције високошколског образовања у области машинске струке, а том приликом је промовисан 31 дипломирани инжењер машинства и један мастер машинства.

Декан Машинског факултета проф. др Милија Краишник рекао је да су до сада на Машинском факултету дипломирала 352 студента, да је други циклус студија завршило 36 студената, те да је 17 кандидата одбранило докторске дисертације.

“Развој факултета за ових 27 година није био лак, али временом смо стасали у једну угледну високошколску установу у подручју образовања машинских инжењера”, рекао је декан Краишник.

Он је истакао да је уз помоћ Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске набављена опрема која је допринијела оснивању лабораторије за мјерење и квалитет, те да је потписан и уговор за реализацију пројекта чија је вриједност 88.000 КМ, од чега ће 70.000 бити утрошено за куповину софистициране опреме.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић истакао је да је Машински факултет јако важан члан ове високошколске установе, те да има традицију вриједну поштовања.

„Резултати рада Машинског факултета су импресивни, сваке друге године организује ‘Kомету’, респектабилан научни скуп који је Министарство науке прогласило научним скупом прве категорије. Ово је факултет који сваке године упише добар број студената. Од ове године Машински факултет у сарадњи са Електротехничким и Медицинским покреће нови смјер на трећем циклусу студија а то је Биоинжењеринг и медицинска информатика“, истакао је ректор Кулић.

Честитајући на успјеху дипломцима Машинског факултета, ректор Кулић им је зажелио срећу у бућем раду, те изразио наду да ће наставити да проширују своје знање и да са поносом и увијек афирмативно говоре о свом Универзитету у Источном Сарајеву.

На данашњој свечаности Машинског факултета додијељена су и признања заслужним појединцима.