Svečano obilježen Dan Mašinskog fakulteta

Mašinski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je obilježio 27 godina postojanja i 62 godine tradicije visokoškolskog obrazovanja u oblasti mašinske struke, a tom prilikom je promovisan 31 diplomirani inženjer mašinstva i jedan master mašinstva.

Dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Milija Kraišnik rekao je da su do sada na Mašinskom fakultetu diplomirala 352 studenta, da je drugi ciklus studija završilo 36 studenata, te da je 17 kandidata odbranilo doktorske disertacije.

“Razvoj fakulteta za ovih 27 godina nije bio lak, ali vremenom smo stasali u jednu uglednu visokoškolsku ustanovu u području obrazovanja mašinskih inženjera”, rekao je dekan Kraišnik.

On je istakao da je uz pomoć Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske nabavljena oprema koja je doprinijela osnivanju laboratorije za mjerenje i kvalitet, te da je potpisan i ugovor za realizaciju projekta čija je vrijednost 88.000 KM, od čega će 70.000 biti utrošeno za kupovinu sofisticirane opreme.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić istakao je da je Mašinski fakultet jako važan član ove visokoškolske ustanove, te da ima tradiciju vrijednu poštovanja.

„Rezultati rada Mašinskog fakulteta su impresivni, svake druge godine organizuje ‘Kometu’, respektabilan naučni skup koji je Ministarstvo nauke proglasilo naučnim skupom prve kategorije. Ovo je fakultet koji svake godine upiše dobar broj studenata. Od ove godine Mašinski fakultet u saradnji sa Elektrotehničkim i Medicinskim pokreće novi smjer na trećem ciklusu studija a to je Bioinženjering i medicinska informatika“, istakao je rektor Kulić.

Čestitajući na uspjehu diplomcima Mašinskog fakulteta, rektor Kulić im je zaželio sreću u bućem radu, te izrazio nadu da će nastaviti da proširuju svoje znanje i da sa ponosom i uvijek afirmativno govore o svom Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Na današnjoj svečanosti Mašinskog fakulteta dodijeljena su i priznanja zaslužnim pojedincima.