Свечано отворена четврта љетна школа у организацији руског Државног аграрног универзитата „Петра I“ из Вороњежа и Универзитета у Источном Сарајеву

Данас је свечано отворена четврта љетна школа  у организацији руског Државног аграрног универзитата „Петра I“ из Вороњежа и Универзитета у Источном Сарајеву, која се ове године одржава у онлајн формату и трајаће до 9. јуна.

Током трајања љетне школе предвиђено је да студенти свакодневно слушају предавања из области пољопривреде, шумарства и економије, а у оквиру школе заступљени су и одговарајући програми прилагођени студентима руског језика нашег Универзитеата.

На церемонији свечаног отварања учеснике су поздравили ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић, проректор за науку истраживање и развој проф. др Јелена Крунић, проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитата доц. др Марко Гутаљ, декан Пољопривредног факултета проф. др Весна Милић, потом ректор Државног аграрног универзитата из Вороњежа професор Е.В.Закшевска, проректор за наставу професор Н.М. Дерканосова, проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета професор Т.Н. Данкова и декан Аграрног универзитета  А.П. Пичугин.

У поздравним обраћањима руководства оба универзитата изразили су задовољство што је упркос ванредним условима организована ова манифестација у онлајн формату, али и наду да ће се већ у наредним годинама љетна школа одржавати уживо, на класичан начин.

Ректор Кулић је истакао важност љетне школе, не само због нових знања и искустава из одређених области за студенте, већ и због чвршћих културних веза и пријатељстава измећу студената и наставника наших универзитета.

Проф. др Весна Милић искористила је прилику да се захвали колегама из Руске Федерације на изузетној сарадњи у претходним годинама на свим пољима, те је позвала госте да наставе активно учествовати у раду научне конференције Пољопривредног факултата, AGROSYM 2021, у нади да ће епидемиолошка ситуација дозволити да угостимо пријатеље из Русије у октобру.

Церемонију отварања, а потом и предавање проф. др Татјане Крјукове из области семенарства ратарских култура пратило је више од шездесет студената.

Универзитет у Источном Сарајеву његује вишегодишњу сарадњу са Аграрним универзитетом из Вороњежа. Кроз програме љетне школе, у заједничкој организацији два универзитета у претходним годинама, прошло је готово 300 студената и наставника два партнерска универзитата.

Пољопривредни факултета, Филозофски факултет Пале, Економски факултет у Брчком и Технолошки факултет већ неколико година активно учествују у програмима размјене студената и наставника два универзитета. Осим програма међународне мобилности, два универзитета остварују изузетну сарадњу и у области научноистраживачког рада, организацији заједничких научних конференција, као и заједничког учешћа у научно-истраживачким пројектима.