Svečano otvorena četvrta lјetna škola u organizaciji ruskog Državnog agrarnog univerzitata „Petra I“ iz Voronježa i Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Danas je svečano otvorena četvrta lјetna škola  u organizaciji ruskog Državnog agrarnog univerzitata „Petra I“ iz Voronježa i Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koja se ove godine održava u onlajn formatu i trajaće do 9. juna.

Tokom trajanja lјetne škole predviđeno je da studenti svakodnevno slušaju predavanja iz oblasti polјoprivrede, šumarstva i ekonomije, a u okviru škole zastuplјeni su i odgovarajući programi prilagođeni studentima ruskog jezika našeg Univerziteata.

Na ceremoniji svečanog otvaranja učesnike su pozdravili rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić, prorektor za nauku istraživanje i razvoj prof. dr Jelena Krunić, prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvalitata doc. dr Marko Gutalј, dekan Polјoprivrednog fakulteta prof. dr Vesna Milić, potom rektor Državnog agrarnog univerzitata iz Voronježa profesor E.V.Zakševska, prorektor za nastavu profesor N.M. Derkanosova, prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta profesor T.N. Dankova i dekan Agrarnog univerziteta  A.P. Pičugin.

U pozdravnim obraćanjima rukovodstva oba univerzitata izrazili su zadovolјstvo što je uprkos vanrednim uslovima organizovana ova manifestacija u onlajn formatu, ali i nadu da će se već u narednim godinama lјetna škola održavati uživo, na klasičan način.

Rektor Kulić je istakao važnost lјetne škole, ne samo zbog novih znanja i iskustava iz određenih oblasti za studente, već i zbog čvršćih kulturnih veza i prijatelјstava izmeću studenata i nastavnika naših univerziteta.

Prof. dr Vesna Milić iskoristila je priliku da se zahvali kolegama iz Ruske Federacije na izuzetnoj saradnji u prethodnim godinama na svim polјima, te je pozvala goste da nastave aktivno učestvovati u radu naučne konferencije Polјoprivrednog fakultata, AGROSYM 2021, u nadi da će epidemiološka situacija dozvoliti da ugostimo prijatelјe iz Rusije u oktobru.

Ceremoniju otvaranja, a potom i predavanje prof. dr Tatjane Krjukove iz oblasti semenarstva ratarskih kultura pratilo je više od šezdeset studenata.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu njeguje višegodišnju saradnju sa Agrarnim univerzitetom iz Voronježa. Kroz programe lјetne škole, u zajedničkoj organizaciji dva univerziteta u prethodnim godinama, prošlo je gotovo 300 studenata i nastavnika dva partnerska univerzitata.

Polјoprivredni fakulteta, Filozofski fakultet Pale, Ekonomski fakultet u Brčkom i Tehnološki fakultet već nekoliko godina aktivno učestvuju u programima razmjene studenata i nastavnika dva univerziteta. Osim programa međunarodne mobilnosti, dva univerziteta ostvaruju izuzetnu saradnju i u oblasti naučnoistraživačkog rada, organizaciji zajedničkih naučnih konferencija, kao i zajedničkog učešća u naučno-istraživačkim projektima.