Обиљежена крсна слава Универзитета у Источном Сарајеву

Представници Универзитета у Источном Сарајеву данас су свечаним обредом ломљења славског колача обиљежили крсну славу „Светог Ћирила и Методија“ на литургији служеној у Храму Светог Василија Острошког на Вељинама.

У оквиру обиљежавања Дана Универзитета, у амфитеатру „Проф. др Вељко Вулетић“ одржан је свечани концерт студената и професора Музичке академије.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић подсјетио је да је програм обиљежавања Дана Универзитета почео у понедјељак, 17. маја, када су промовисана 44 доктора наука која су се школовала у овој установи.

Ректор Кулић је напоменуо да је у плану да се 14. септембра, када се обиљежава 29 година од оснивања Универзитета, одржи свечана академија на којој ће бити додијељена признања свима који су помагали рад Универзитета у преходном периоду, а што је изостало сада због поштовања прописаних епидемиолошких мјера.

На данашњој свечаности ректор Кулић је истакао да Дан Универзитета представља прилику да се између двије славе подсјети шта је урађено у протеклој години, те да се направи анализа и план шта урадити у будућности.

“Ово је прилика и да се сјетимо оних који су стварали Универзитет давне 1992. године, да им одамо захвалност и признање, јер без Универзитета у Источном Сарајеву, без студената на нашим факултетима – источни дио Републике Српске не би био то што јесте”, нагласио је ректор Кулић.

Када је ријеч о упису у наредну академску годину, у току су припреме за упис.

“Користим ову прилику, на овај свечани дан, да позовем будуће студенте да упишу један од факултета Универзитета у Источном Сарајеву, од 120 студијских програма, колико их се изводи на сва три циклуса студија”, истакао је ректор Кулић.

План је да се 9. јуна распише конкурс, пријем докумената ће трајати од 21. до 25. јуна, а пријемни испити за упис на прву годину заказан је за 28. јун.

У плану је да на први циклус студија буде уписано 1.948 студената, од којих 1.421 на буџет, на други циклус студија 848, међу којим 448 може да се школује на терет буџета Републике Српске, те на трећи циклус 97 студената.