Obilježena krsna slava Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas su svečanim obredom lomljenja slavskog kolača obilježili krsnu slavu „Svetog Ćirila i Metodija“ na liturgiji služenoj u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama.

U okviru obilježavanja Dana Univerziteta, u amfiteatru „Prof. dr Veljko Vuletić“ održan je svečani koncert studenata i profesora Muzičke akademije

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić podsjetio je da je program obilježavanja Dana Univerziteta počeo u ponedjeljak, 17. maja, kada su promovisana 44 doktora nauka koja su se školovala u ovoj ustanovi.

Rektor Kulić je napomenuo da je u planu da se 14. septembra, kada se obilježava 29 godina od osnivanja Univerziteta, održi svečana akademija na kojoj će biti dodijeljena priznanja svima koji su pomagali rad Univerziteta u prehodnom periodu, a što je izostalo sada zbog poštovanja propisanih epidemioloških mjera.

Na današnjoj svečanosti rektor Kulić je istakao da Dan Univerziteta predstavlja priliku da se između dvije slave podsjeti šta je urađeno u protekloj godini, te da se napravi analiza i plan šta uraditi u budućnosti.

“Ovo je prilika i da se sjetimo onih koji su stvarali Univerzitet davne 1992. godine, da im odamo zahvalnost i priznanje, jer bez Univerziteta u Istočnom Sarajevu, bez studenata na našim fakultetima – istočni dio Republike Srpske ne bi bio to što jeste”, naglasio je rektor Kulić.

Kada je riječ o upisu u narednu akademsku godinu, u toku su pripreme za upis.

“Koristim ovu priliku, na ovaj svečani dan, da pozovem buduće studente da upišu jedan od fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, od 120 studijskih programa, koliko ih se izvodi na sva tri ciklusa studija”, istakao je rektor Kulić.

Plan je da se 9. juna raspiše konkurs, prijem dokumenata će trajati od 21. do 25. juna, a prijemni ispiti za upis na prvu godinu zakazan je za 28. jun.

U planu je da na prvi ciklus studija bude upisano 1.948 studenata, od kojih 1.421 na budžet, na drugi ciklus studija 848, među kojim 448 može da se školuje na teret budžeta Republike Srpske, te na treći ciklus 97 studenata.