Обиљежени Дани Филозофског факултета

Литургијским сабрањем и обредом ломљења славског колача у храму Сабора Светог Архангела Гаврила, Филозофски факултет Пале прославио је своју крсну славу 21. маја – Светог Јована Богослова. У 9:00 часова служена је света литургија, а у 10:30 часова обављен је славски обред који је предводио Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Хризостом.

Декан Факултета, проф. др Драга Мастиловић, честитао је крсну славу свим радницима и студентима ове високошколске установе, те подсјетио да је поводом обиљежавања крсне славе овај Факултет организовао тродневну манифестацију под називом „Дани Филозофског факултета“, која је почела 20. маја свечаном академијом студената. Декан Мастиловић изразио је радост због чињенице да Филозофски факултет Пале поново организује традиционалну манифестацију „Дани Филозофског факултета“ у оном формату у којем нам то дозвољавају актуелне епидемиолошке прилике. Декан је исказао и жаљење због отказивања свечане промоције дипломираних студената, будући да није било могуће испоштовати епидемиолошке мјере уз око 200 дипломираних студената и још много гостију и званица, уз наду да ће наредне године околности дозволити да се организује и тај дио свечаности.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић, похвалио је досадашњи рад Филозофског факултета који се, према његовим ријечима, квалитетом, разноликошћу и бројем уписаних студената, наставног особља и студијских програма издваја међу свим факултетима овога Универзитета.

„Филозофски факултет је изузетно важна чланица Универзитета у Источном Сарајеву и има посебну тежину и мјесто у оквиру Универзитета. Ове године, Филозофски факултет обиљежава 27 година успјешног рада и заиста с великом похвалом можемо говорити о његовим постигнутим резултатима који су импресивни. Сама чињеница да је овај Факултет уписало близу 12.000 од укупно 42.000 студената на Универзитету, довољно говори о снази и величини овог Факултета. Искористићу ову прилику да свим запосленима и студентима Филозофрског факултета честитам славу, пожелим добро здравље и успјех у раду“, навео је ректор Кулић.

Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом честитао је Крсну славу запосленима и судентима Факултета, те пожелио да Факултет развија своје науке онако како је њихов заштитник, Свети Јован Богослов, развијао и ширио учење Господа Исуса Христа, са великом љубављу, преданошћу, жртвом и достојанством. „Велика је ствар да наш Филозофски факултет овдје на Палама слави једног од највећих  апостола, Светог Јована Богослова, који је међу свим апостолима, али уопште и међу првим хришћанима, био један одлучни и храбри човјек, љубљени ученик Господњи, који је Христа препознао као вјечног Логоса и до краја страдања остао с њим. Драго ми је да је Факултет узео баш њега као примјер узвишености и љубави, најдубљег теолошког и пјесничког израза, да њега прославаља и моли његову заштиту и благослов. Честитам празник свима на Факултету са жељом да се прославља у љубави, радости и здрављу, уз највеће људске и професионалне успјехе, како данас тако и у будућности и у вјечности“, навео је митрополит Хризостом.

Отварање Центра за хеленске студије 

Центар за хеленске студије Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву званично је отворен 21. маја 2021. године, у просторијама Факултета, a циљ Центра је унапређење и јачање културолошких и научних веза грчког и српског народа.

Његова Екселенција амбасадор Грчке у БиХ Димитриос Папандреу изразио је наду да ће овај Центар оснажити сарадњу Универзитета у Источном Сарајеву са грчким универзитетима, као и сарадњу Републике Српске и Грчке.

„Активности Центра биће везане за организовање курса грчког језика и часова у вези са грчком филологијом. Надам се да ће студенати бити заинтересовани за изучавање  грчке културе и грчког језика, коју ће овај Центар промовисати. Центар ће организовати обиљежавање значајних датума и догађаја манифестацијама које  промовишу грчку културу, као што су  изложбе, промоције књига, дискусије, округли столови итд. Са свима онима који буду показали интересовање и љубав према грчком језику и култури, као и према учењу грчке историје и цивилизације, покушаћемо да остваримо још бољу и приснију сарадњу“, истакао је Папандреу.

Представник Хеленске фондације за културу у БиХ доц. др Владан Бартула нагласио је да је од великог значаја за Филозофски факултет и цијели Универзитет отварање Центра за хеленске студије.

„Циљ нам је да унаприједимо сарадњу са свим грчким образовним институцијама, универзитетима и центрима овог типа. Учинићемо све да ту сарадњу проширимо и на друге институције, друге образовне у културне центре и да помогнемо да се грчки језик и грчка историја, традиција, философија, књижевност и умјетност изучавају што више у Републици Српској и БиХ. Такође, обиљежавањем значајних датума, како за Грчку тако и за нас, трудићемо се да унаприједимо и наше вишевјековно пријатељство“, истакао је Бартула.

Амбасадор Папандреу, у оквиру прве званичне активности Центра за хеленске студије Филозофског факултета, уручио је награду амбасаде Грчке за најбољи есеј на тему „200 година од почетка грчког устанка 1821 – 1829“ студенту мастер студија историје Лазару Шкобу.

Отварању Центра за хеленске студије присуствовали су Њ. Е. амбасадор Грчке у БиХ Димитриос Папандреу са сарадницима, Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић са проректорима, градоначелник града Источно Сарајево Љубиша Ћосић, начелник општине Пале Бошко Југовић, амбасадор БиХ у Јапану Синиша Берјан, гости из Ниша, Врања, Новог Сада, Београда, Бањалуке, Фоче, Сарајева, као и професори и студенти Универзитета у Источном Сарајеву.

Изложба “Грофа Сава Владиславић” 

Изложба под називом “Гроф Сава Владисавић” свечано је отворена 21. маја у 17:00 часова.

Изложбу су отворили декан Факултета, проф. др Драга Мастиловић и пјесник Ђорђо Сладоје. Професор Мастиловић је на отварању истакао да је изложба посвећена једном од највећих Срба у историји, а по многима, највећем Србину 18. вијека о коме српска историографија и српска култура врло мало зна. Изложба је, посредством амбасаде Русије у БиХ, уступљена из предсједничке библиотеке предсједника Руске Федерације господина Владимира Путина из Москве, Филозофском факултету. Фотографије на изложби су аутентичне, са описима на руском језику.

Вече поезије и промоција књиге “Модре жилице” Ђорђа Сладоја

У оквиру манифестације Дани Филозофског факултета, у петак је организовано пјесничко вече и промоција књига пјесника Ђорђа Сладоја. Ријеч је о најновијем дјелу,  роману у стиховима, Модре жилице, те новом издању његове прве збирке поезије Дневник несанице из 1976. године.    

Оба наслова објављена су у издању Центра за српске студије из Бањалуке. Пјесник Ђорђо Сладоје говорио је стихове из обје своје књиге, а о издањима су нешто више рекли академик Ранко Поповић, редовни професор српске књижевности на Филолошком факултету у Бањој Луци и на Филозофског факултета у Палама, те Здравко Миовчић, пјесник, и уз академика Поповића приређивач издања књига Ђорђа Сладоја.  По ријечима Ђорђа Сладоја, његов роман у стиховима Модре жилице представља визију свијета који полако нестаје а који је још увијек присутан у пјесниковом сјећању на дјетињство и завичај.

Свечана академија студената

У склопу манифестације „Дани Филозофског факултета“ одржана је Свечана академија студената под називом „У почетку бјеше Логос“

Академија је одржана у четвртак, 20. маја 2021. године, са почетком у 19:00 часова у Културном центру Пале. На Академији су учествовали студенти Филозофског факултета који су пригодним бесједама, рецитацијама и пјесмама увеличали програм посвећен обиљежавању Дана Филозофског факултета. На Академији су студенти указали на важност ове високошколске институције и подсјетили на развојне фазе Факултета, од оснивања и обнављања рада до данас.