Obilјežavanje Dana Filozofskog fakulteta

Liturgijskim sabranjem i obredom lomlјenja slavskog kolača u hramu Sabora Svetog Arhangela Gavrila, Filozofski fakultet Pale proslavio je svoju krsnu slavu 21. maja – Svetog Jovana Bogoslova. U 9:00 časova služena je sveta liturgija, a u 10:30 časova obavlјen je slavski obred koji je predvodio Nјegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski gospodin Hrizostom.

Dekan Fakulteta, prof. dr Draga Mastilović, čestitao je krsnu slavu svim radnicima i studentima ove visokoškolske ustanove, te podsjetio da je povodom obilјežavanja krsne slave ovaj Fakultet organizovao trodnevnu manifestaciju pod nazivom „Dani Filozofskog fakulteta“, koja je počela 20. maja svečanom akademijom studenata. Dekan Mastilović izrazio je radost zbog činjenice da Filozofski fakultet Pale ponovo organizuje tradicionalnu manifestaciju „Dani Filozofskog fakulteta“ u onom formatu u kojem nam to dozvolјavaju aktuelne epidemiološke prilike. Dekan je iskazao i žalјenje zbog otkazivanja svečane promocije diplomiranih studenata, budući da nije bilo moguće ispoštovati epidemiološke mjere uz oko 200 diplomiranih studenata i još mnogo gostiju i zvanica, uz nadu da će naredne godine okolnosti dozvoliti da se organizuje i taj dio svečanosti.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić, pohvalio je dosadašnji rad Filozofskog fakulteta koji se, prema njegovim riječima, kvalitetom, raznolikošću i brojem upisanih studenata, nastavnog osoblјa i studijskih programa izdvaja među svim fakultetima ovoga Univerziteta.

„Filozofski fakultet je izuzetno važna članica Univerziteta u Istočnom Sarajevu i ima posebnu težinu i mjesto u okviru Univerziteta. Ove godine, Filozofski fakultet obilјežava 27 godina uspješnog rada i zaista s velikom pohvalom možemo govoriti o njegovim postignutim rezultatima koji su impresivni. Sama činjenica da je ovaj Fakultet upisalo blizu 12.000 od ukupno 42.000 studenata na Univerzitetu, dovolјno govori o snazi i veličini ovog Fakulteta. Iskoristiću ovu priliku da svim zaposlenima i studentima Filozofrskog fakulteta čestitam slavu, poželim dobro zdravlјe i uspjeh u radu“, naveo je rektor Kulić.

Nјegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom čestitao je Krsnu slavu zaposlenima i sudentima Fakulteta, te poželio da Fakultet razvija svoje nauke onako kako je njihov zaštitnik, Sveti Jovan Bogoslov, razvijao i širio učenje Gospoda Isusa Hrista, sa velikom lјubavlјu, predanošću, žrtvom i dostojanstvom. „Velika je stvar da naš Filozofski fakultet ovdje na Palama slavi jednog od najvećih  apostola, Svetog Jovana Bogoslova, koji je među svim apostolima, ali uopšte i među prvim hrišćanima, bio jedan odlučni i hrabri čovjek, lјublјeni učenik Gospodnji, koji je Hrista prepoznao kao vječnog Logosa i do kraja stradanja ostao s njim. Drago mi je da je Fakultet uzeo baš njega kao primjer uzvišenosti i lјubavi, najdublјeg teološkog i pjesničkog izraza, da njega proslavalјa i moli njegovu zaštitu i blagoslov. Čestitam praznik svima na Fakultetu sa želјom da se proslavlјa u lјubavi, radosti i zdravlјu, uz najveće lјudske i profesionalne uspjehe, kako danas tako i u budućnosti i u vječnosti“, naveo je mitropolit Hrizostom.

Otvaranje Centra za helenske studije

Centar za helenske studije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu zvanično je otvoren 21. maja 2021. godine, u prostorijama Fakulteta, a cilј Centra je unapređenje i jačanje kulturoloških i naučnih veza grčkog i srpskog naroda.

Nјegova Ekselencija ambasador Grčke u BiH Dimitrios Papandreu izrazio je nadu da će ovaj Centar osnažiti saradnju Univerziteta u Istočnom Sarajevu sa grčkim univerzitetima, kao i saradnju Republike Srpske i Grčke.

„Aktivnosti Centra biće vezane za organizovanje kursa grčkog jezika i časova u vezi sa grčkom filologijom. Nadam se da će studenati biti zainteresovani za izučavanje  grčke kulture i grčkog jezika, koju će ovaj Centar promovisati. Centar će organizovati obilјežavanje značajnih datuma i događaja manifestacijama koje  promovišu grčku kulturu, kao što su  izložbe, promocije knjiga, diskusije, okrugli stolovi itd. Sa svima onima koji budu pokazali interesovanje i lјubav prema grčkom jeziku i kulturi, kao i prema učenju grčke istorije i civilizacije, pokušaćemo da ostvarimo još bolјu i prisniju saradnju“, istakao je Papandreu.

Predstavnik Helenske fondacije za kulturu u BiH doc. dr Vladan Bartula naglasio je da je od velikog značaja za Filozofski fakultet i cijeli Univerzitet otvaranje Centra za helenske studije.

„Cilј nam je da unaprijedimo saradnju sa svim grčkim obrazovnim institucijama, univerzitetima i centrima ovog tipa. Učinićemo sve da tu saradnju proširimo i na druge institucije, druge obrazovne u kulturne centre i da pomognemo da se grčki jezik i grčka istorija, tradicija, filosofija, književnost i umjetnost izučavaju što više u Republici Srpskoj i BiH. Takođe, obilјežavanjem značajnih datuma, kako za Grčku tako i za nas, trudićemo se da unaprijedimo i naše viševjekovno prijatelјstvo“, istakao je Bartula.

Ambasador Papandreu, u okviru prve zvanične aktivnosti Centra za helenske studije Filozofskog fakulteta, uručio je nagradu ambasade Grčke za najbolјi esej na temu „200 godina od početka grčkog ustanka 1821 – 1829“ studentu master studija istorije Lazaru Škobu.

Otvaranju Centra za helenske studije prisustvovali su Nј. E. ambasador Grčke u BiH Dimitrios Papandreu sa saradnicima, Nјegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić sa prorektorima, gradonačelnik grada Istočno Sarajevo Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Pale Boško Jugović, ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan, gosti iz Niša, Vranja, Novog Sada, Beograda, Banjaluke, Foče, Sarajeva, kao i profesori i studenti Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

 

Izložba „Grofa Sava Vladislavić“

Izložba pod nazivom „Grof Sava Vladisavić“ svečano je otvorena 21. maja u 17:00 časova.

Izložbu su otvorili dekan Fakulteta, prof. dr Draga Mastilović i pjesnik Đorđo Sladoje. Profesor Mastilović je na otvaranju istakao da je izložba posvećena jednom od najvećih Srba u istoriji, a po mnogima, najvećem Srbinu 18. vijeka o kome srpska istoriografija i srpska kultura vrlo malo zna. Izložba je, posredstvom ambasade Rusije u BiH, ustuplјena iz predsjedničke biblioteke predsjednika Ruske Federacije gospodina Vladimira Putina iz Moskve, Filozofskom fakultetu. Fotografije na izložbi su autentične, sa opisima na ruskom jeziku.

Veče poezije i promocija knjige „Modre žilice“ Đorđa Sladoja

U okviru manifestacije Dani Filozofskog fakulteta, u petak je organizovano pjesničko veče i promocija knjiga pjesnika Đorđa Sladoja. Riječ je o najnovijem djelu,  romanu u stihovima, Modre žilice, te novom izdanju njegove prve zbirke poezije Dnevnik nesanice iz 1976. godine.   

Oba naslova objavlјena su u izdanju Centra za srpske studije iz Banjaluke. Pjesnik Đorđo Sladoje govorio je stihove iz obje svoje knjige, a o izdanjima su nešto više rekli akademik Ranko Popović, redovni profesor srpske književnosti na Filološkom fakultetu u Banjoj Luci i na Filozofskog fakulteta u Palama, te Zdravko Miovčić, pjesnik, i uz akademika Popovića priređivač izdanja knjiga Đorđa Sladoja.  Po riječima Đorđa Sladoja, njegov roman u stihovima Modre žilice predstavlјa viziju svijeta koji polako nestaje a koji je još uvijek prisutan u pjesnikovom sjećanju na djetinjstvo i zavičaj.

Svečana akademija studenata

U sklopu manifestacije „Dani Filozofskog fakulteta“ održana je Svečana akademija studenata pod nazivom „U početku bješe Logos“.

Akademija je održana u četvrtak, 20. maja 2021. godine, sa početkom u 19:00 časova u Kulturnom centru Pale. Na Akademiji su učestvovali studenti Filozofskog fakulteta koji su prigodnim besjedama, recitacijama i pjesmama uveličali program posvećen obilјežavanju Dana Filozofskog fakulteta. Na Akademiji su studenti ukazali na važnost ove visokoškolske institucije i podsjetili na razvojne faze Fakulteta, od osnivanja i obnavlјanja rada do danas.