Амбасадор Јапана у БиХ посјетио Универзитет у Источном Сарајеву

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић данас је угостио амбасадора Јапана у БиХ Макота Ита и амбасадора БиХ у Јапану Синишу Берјана.

На састанку одржаном у Ректорату, којем су присуствовали декан Медицинског факултета проф. др Дејан Бокоњић и декан Филозофског факултета проф. др Драга Мастиловић, разговарано је о успостављању и унапређењу сарадње између Универзитета у Источном Сарајеву и јапанских универзитета.

До краја године се очекује потписивање споразума о сарадњи УИС-а са неколико јапанских универзитета, након завршетка административних процедура са јапанске стране. Овом приликом споменута је и размјена академског особља и студената као и могућности наставка постдипломских студија за наше студенте на јапанским универзитетима, кроз билатералне споразуме, што је истима и дефинисано.

Једна од тема разговора била је разматрање могућности отварања Центра за јапански језик, историју и културу и евентуално увођење јапанског језика као изборног предмета на одговарајућим студијским програмима Филозофског факултета.

Разговарано је и о реализацији посјете, посредством Амбасаде БиХ у Јапану, два декана Медицинског факултета из Фоче и Медицинског факултета из Бање Луке и размјени искустава са њиховим јапанским колегама, чим се стекну услови за путовања.

У наредном периоду, уз посредство Амбасаде Босне и Херцеговине у Јапану, планирана је реализација историјског часа на којем би се говорило о посљедицама употребе атомског оружја и о искуствима јапанских градова Хирошиме и Нагасакија из Другог свјетског рата. У овом догађају би учествовали представници Универзитета у Источном Сарајеву, Универзитета у Бањој Луци и јапанских универзитета и организција из Хирошиме и Нагасакија.