Ambasador Japana u BiH posjetio Univerzitet u Istočnom Sarajevu

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić danas je ugostio ambasadora Japana u BiH Makota Ita i ambasadora BiH u Japanu Sinišu Berjana.

Na sastanku održanom u Rektoratu, kojem su prisustvovali dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Dejan Bokonjić i dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Draga Mastilović, razgovarano je o uspostavlјanju i unapređenju saradnje između Univerziteta u Istočnom Sarajevu i japanskih univerziteta.

Do kraja godine se očekuje potpisivanje sporazuma o saradnji UIS-a sa nekoliko japanskih univerziteta, nakon završetka administrativnih procedura sa japanske strane. Ovom prilikom spomenuta je i razmjena akademskog osoblјa i studenata kao i mogućnosti nastavka postdiplomskih studija za naše studente na japanskim univerzitetima, kroz bilateralne sporazume, što je istima i definisano.

Jedna od tema razgovora bila je razmatranje mogućnosti otvaranja Centra za japanski jezik, istoriju i kulturu i eventualno uvođenje japanskog jezika kao izbornog predmeta na odgovarajućim studijskim programima Filozofskog fakulteta.

Razgovarano je i o realizaciji posjete, posredstvom Ambasade BiH u Japanu, dva dekana Medicinskog fakulteta iz Foče i Medicinskog fakulteta iz Banje Luke i razmjeni iskustava sa njihovim japanskim kolegama, čim se steknu uslovi za putovanja.

U narednom periodu, uz posredstvo Ambasade Bosne i Hercegovine u Japanu, planirana je realizacija istorijskog časa na kojem bi se govorilo o poslјedicama upotrebe atomskog oružja i o iskustvima japanskih gradova Hirošime i Nagasakija iz Drugog svjetskog rata. U ovom događaju bi učestvovali predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Univerziteta u Banjoj Luci i japanskih univerziteta i organizcija iz Hirošime i Nagasakija.