Промовисани доктори наука Универзитета у Источном Сарајеву

Универзитет у Источном Сарајеву данас је поводом обиљежавања Дана Универзитета промовисао 44 доктора наука за академску 2019/2020. и 2020/2021. годину.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић рекао је да се промовисани докторанди прикључују броју од 493 доктора наука и да се данас уписују у елиту научних радника Универзитета и Републике Српске.

„Полагањем свечане заклетве и пријемом дипломе, ви се данас уписујете у елиту научних радника Универзитета, Републике Српске и шире. Одабрали сте свој пут, а у овако тешким временима, само се ријетки и храбри баве науком и умјетношћу. Желим вам сваку личну и породичну срећу, а сигуран сам да ћете бити добри амбасадори Универзитета у Источном Сарајеву и да ћемо се поносити вама“, поручио је ректор Кулић.

Он је истакао да је обавеза доктора наука, као и свих научних радника, да својим идејама и креативношћу промијене окружење и обезбиједе бољу будућност свих нас.

„Ви сте нешто најбоље и најврједније што Универзитет у Источном Сарајеву, у смислу научно-истраживачког потенцијала и развоја научне мисли, може понудити нашем народу“, рекао је ректор Кулић.

У име промовисаних доктора наука, на данашњој свечаности је говорио доцент доктор на Економском факултету Пале Немања Шаренац, који се захвалио Универзитету, факултетима, менторима, породицама и свима који су на неки начин допринијели стицању њиховог академског звања.

„Позивам све докторанде да се наставимо бавити науком, да наставимо истраживати у оним дијеловима докторске дисертације гдје смо стали и оставили нека отворена питања која очекују одговор“, рекао је Шаренац.

Он је подсјетио да је неопходно присјетити се еминентних професора који су имали знање и смогли снаге да прије 29 година оснују Универзитет у Сарајеву Републике Српске.

„Због труда тих угледних професора, неопходно је да поштујемо историју Универзитета, да га развијамо, поносимо се њим и бринемо о будућности да би нове генерације стекле ово звање”, рекао је Шаренац.

На свечаности поводом обиљежавања Дана Универзитета, одржаној у амфитеатру Електротехничког факултета уз поштовање епидемиолошких препорука, промовисано је једанаест доктора наука Медицинског факултета Фоча, четири Факултета пословне економије Бијељина, три Електротехничког факултета у Источном Сарајеву, три доктора наука Економског факултета Пале и један доктор наука Саобраћајног факултета у Добоју.

Такође, промовисано је и дванаест доктора наука Филозофског факултета Пале, два Правног факултета Пале, пет Технолошког факултета Зворник, те по један са Пољопривредног факултета у Источном Сарајеву, Факултета за производњу и менаџмент Требиње и Факултета физичког васпитања и спорта.

Сенат Универзитета у Источном Сарајеву, 26. децембра 2019. године, једногласно је донио Одлуку о додјели признања „Почасни доткорат“ Петеру Хандкеу, за изузетан допирнос културном и умјетничком стваралаштву.

Ово признање аустријском писцу уручио је ректор Универзитета проф. др Милан Кулић у петак, 7. маја, приликом посјете Андрићграду у Вишеграду.