Promovisani doktori nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Univerzitet u Istočnom Sarajevu danas je povodom obilježavanja Dana Univerziteta promovisao 44 doktora nauka za akademsku 2019/2020. i 2020/2021. godinu.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić rekao je da se promovisani doktorandi priključuju broju od 493 doktora nauka i da se danas upisuju u elitu naučnih radnika Univerziteta i Republike Srpske.

„Polaganjem svečane zakletve i prijemom diplome, vi se danas upisujete u elitu naučnih radnika Univerziteta, Republike Srpske i šire. Odabrali ste svoj put, a u ovako teškim vremenima, samo se rijetki i hrabri bave naukom i umjetnošću. Želim vam svaku ličnu i porodičnu sreću, a siguran sam da ćete biti dobri ambasadori Univerziteta u Istočnom Sarajevu i da ćemo se ponositi vama“, poručio je rektor Kulić.

On je istakao da je obaveza doktora nauka, kao i svih naučnih radnika, da svojim idejama i kreativnošću promijene okruženje i obezbijede bolju budućnost svih nas.

„Vi ste nešto najbolje i najvrjednije što Univerzitet u Istočnom Sarajevu, u smislu naučno-istraživačkog potencijala i razvoja naučne misli, može ponuditi našem narodu“, rekao je rektor Kulić.

U ime promovisanih doktora nauka, na današnjoj svečanosti je govorio docent doktor na Ekonomskom fakultetu Pale Nemanja Šarenac, koji se zahvalio Univerzitetu, fakultetima, mentorima, porodicama i svima koji su na neki način doprinijeli sticanju njihovog akademskog zvanja.

„Pozivam sve doktorande da se nastavimo baviti naukom, da nastavimo istraživati u onim dijelovima doktorske disertacije gdje smo stali i ostavili neka otvorena pitanja koja očekuju odgovor“, rekao je Šarenac.

On je podsjetio da je neophodno prisjetiti se eminentnih profesora koji su imali znanje i smogli snage da prije 29 godina osnuju Univerzitet u Sarajevu Republike Srpske.

„Zbog truda tih uglednih profesora, neophodno je da poštujemo istoriju Univerziteta, da ga razvijamo, ponosimo se njim i brinemo o budućnosti da bi nove generacije stekle ovo zvanje”, rekao je Šarenac.

Na svečanosti povodom obilježavanja Dana Univerziteta, održanoj u amfiteatru Elektrotehničkog fakulteta uz poštovanje epidemioloških preporuka, promovisano je jedanaest doktora nauka Medicinskog fakulteta Foča, četiri Fakulteta poslovne ekonomije Bijeljina, tri Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu, tri doktora nauka Ekonomskog fakulteta Pale i jedan doktor nauka Saobraćajnog fakulteta u Doboju.

Takođe, promovisano je i dvanaest doktora nauka Filozofskog fakulteta Pale, dva Pravnog fakulteta Pale, pet Tehnološkog fakulteta Zvornik, te po jedan sa Poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu, Fakulteta za proizvodnju i menadžment Trebinje i Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta.

Senat Univerziteta u Istočnom Sarajevu, 26. decembra 2019. godine, jednoglasno je donio Odluku o dodjeli priznanja „Počasni dotkorat“ Peteru Handkeu, za izuzetan dopirnos kulturnom i umjetničkom stvaralaštvu.

Ovo priznanje austrijskom piscu uručio je rektor Univerziteta prof. dr Milan Kulić u petak, 7. maja, prilikom posjete Andrićgradu u Višegradu.