УИС и Ханкук универзитет за стране језике из Сеула потписали споразум о сарадњи

Универзитет у Источном Сарајеву, Универзитет у Бањој Луции и престижни Ханкук универзитет за стране језике са сједиштем у Сеулу и кампусом у граду Јонгину /Yongin/, посредством Амбасаде Босне и Херцеговине у Јапану, која нерезидентно покрива и Републику Кореју, потписали су данас Споразум о сарадњи који прецизно дефинише правце заједничких активности у наредних пет година.

С обзиром на околности изазване пандемијом COVID-19 и немогућности личног присуства руководства ова три универзитета на заједничкој церемонији потписивања, споразуме које су раније потписали два ректора из Републике Српске, данас је и званично потписао предсједник Ханкук универзитета у Сеулу.

Реализација потписивања споразума је услиједила послије посјете aмбасадора Босне и Херцеговине у Јапану др Синише Берјана Ханкук универзитету прошле године, а у међувремену је усаглашен коначни текст споразума између универзитета потписника, са посебним фокусом на сарадњу факултета и катедри које се баве изучавањем српског језика и књижевности.

Ханкук универзитет је основан 1954. године и јединствен је у овом дијелу Азије по изучавању српског језика још од 1988. године. Један је од најбољих универзитета за стране језике у Азији и на њему се изучавају 53 страна језика. Велики број познатих свјетских државника је посјетио овај универзитет и одржао предавања из различитих области.