UIS i Hankuk univerzitet za strane jezike iz Seula potpisali sporazum o saradnji

Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Univerzitet u Banjoj Lucii i prestižni Hankuk univerzitet za strane jezike sa sjedištem u Seulu i kampusom u gradu Jonginu /Yongin/, posredstvom Ambasade Bosne i Hercegovine u Japanu, koja nerezidentno pokriva i Republiku Koreju, potpisali su danas Sporazum o saradnji koji precizno definiše pravce zajedničkih aktivnosti u narednih pet godina.

S obzirom na okolnosti izazvane pandemijom COVID-19 i nemogućnosti ličnog prisustva rukovodstva ova tri univerziteta na zajedničkoj ceremoniji potpisivanja, sporazume koje su ranije potpisali dva rektora iz Republike Srpske, danas je i zvanično potpisao predsjednik Hankuk univerziteta u Seulu.

Realizacija potpisivanja sporazuma je uslijedila poslije posjete ambasadora Bosne i Hercegovine u Japanu dr Siniše Berjana Hankuk univerzitetu prošle godine, a u međuvremenu je usaglašen konačni tekst sporazuma između univerziteta potpisnika, sa posebnim fokusom na saradnju fakulteta i katedri koje se bave izučavanjem srpskog jezika i književnosti.

Hankuk univerzitet je osnovan davne 1954. godine i jedinstven je u ovom dijelu Azije po izučavanju srpskog jezika još od 1988. godine. Jedan je od najbolјih univerziteta za strane jezike u Aziji i na njemu se izučavaju 53 strana jezika. Veliki broj poznatih svjetskih državnika je posjetio ovaj univerzitet i održao predavanja iz različitih oblasti.