Oбиљежен Дан државности Републике Грчке у Палама

Општина Пале и Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву обиљежили су 25. март,  Дан државности Републике Грчке. Обиљежавању Дана државности, које је ове године јубиларно јер се навршава 200 година од Рата за ослобођење, присуствовао је и Њ. Е. Димитриос Папандреу, амбасадор Републике Грчке у БиХ.

Амбасадор Папандреу је у обраћању за медије истакао да је ово један од најважнијих датума новије грчке историје. Он је изразио велику захвалност начелнику и руководству Општине Пале, ректору Универзитета у Источном Сарајеву и декану Филозофског факултета на указаној части и свечаном обиљежавању овог празника. Амбасадор Папандеру је, такође, пренио и искрену захвалност Владе Републике Грчке организаторима обиљежавања Дана државности и захвалио на топлом пријему и добродошлици.   

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић истакао је да је обиљежавање Дана државности Грчке у Палама само мали допринос и знак захвалности грчком народу и држави. Ректор Кулић је нагласио и важност промоције грчког језика и културе на Универзитету у Источном Сарајеву и Филозофском факултету Пале, те изразио задовољство због интензивирања сарадње Универзитета у Источном Сарајеву и грчких универзитета.

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Драга Мастиловић истакао је да су организатори обиљежавања Дана независности Грчке почаствовани због прилике да на скроман, пријатељски начин изразе најискренију захвалност Републици Грчкој и грчком народу за све што су урадили. Декан Мастиловић је подсјетио да је Амбасада Републике Грчке у БиХ обезбиједила вриједну донацију књига и информатичке опреме Филозофском факултету Пале, те најавио отварање Центра за грчке студије на овој високошколској установи.  

Амбасадор Папандреу присуствовао је вечерњем богослужењу у храму Сабора Светог Архангела Гаврила које је служено на грчком језику, а потом је, у знак пријатељства народа Грчке и Републике Српске, уприличена илуминација зграде Филозофског факултета у бојама грчке заставе.