Obilježen Dan državnosti Republike Grčke u Palama

Opština Pale i Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu obilježili su 25. mart,  Dan državnosti Republike Grčke. Obilježavanju Dana državnosti, koje je ove godine jubilarno jer se navršava 200 godina od Rata za oslobođenje, prisustvovao je i Nj. E. Dimitrios Papandreu, ambasador Republike Grčke u BiH.

Ambasador Papandreu je u obraćanju za medije istakao da je ovo jedan od najvažnijih datuma novije grčke istorije. On je izrazio veliku zahvalnost načelniku i rukovodstvu Opštine Pale, rektoru Univerziteta u Istočnom Sarajevu i dekanu Filozofskog fakulteta na ukazanoj časti i svečanom obilježavanju ovog praznika. Ambasador Papanderu je, takođe, prenio i iskrenu zahvalnost Vlade Republike Grčke organizatorima obilježavanja Dana državnosti i zahvalio na toplom prijemu i dobrodošlici.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić istakao je da je obilježavanje Dana državnosti Grčke u Palama samo mali doprinos i znak zahvalnosti grčkom narodu i državi. Rektor Kulić je naglasio i važnost promocije grčkog jezika i kulture na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i Filozofskom fakultetu Pale, te izrazio zadovoljstvo zbog intenziviranja saradnje Univerziteta u Istočnom Sarajevu i grčkih univerziteta.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Draga Mastilović istakao je da su organizatori obilježavanja Dana nezavisnosti Grčke počastvovani zbog prilike da na skroman, prijateljski način izraze najiskreniju zahvalnost Republici Grčkoj i grčkom narodu za sve što su uradili. Dekan Mastilović je podsjetio da je Ambasada Republike Grčke u BiH obezbijedila vrijednu donaciju knjiga i informatičke opreme Filozofskom fakultetu Pale, te najavio otvaranje Centra za grčke studije na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Ambasador Papandreu prisustvovao je večernjem bogosluženju u hramu Sabora Svetog Arhangela Gavrila koje je služeno na grčkom jeziku, a potom je, u znak prijateljstva naroda Grčke i Republike Srpske, upriličena iluminacija zgrade Filozofskog fakulteta u bojama grčke zastave.