Почео Међународни конгрес “Инжењерство, екологија и материјали у процесној индустрији – ЕЕМ 2021”

У организацији Технолошког факултета Универзитета у Источном Сарајеву у сриједу, 17. марта, на Јахорини је отворен Седми међународни конгрес “Инжењерство, екологија и материјали у процесној индустрији – ЕЕМ 2021”, који је окупио 200 истакнутих научника и стручњака из 31 земље.

Конгрес ће трајати до петка, 19. марта с циљем размјене идеја у овим областима, његовање сарадње академске заједнице, привреде и државних институција.

Скуп је посвећен питањима која се односе на теоријске и инжењерске аспекте у хемијској, прехрамбеној и процесној индустрији, као и темама које се тичу нових материјала, заштите животне средине, хемије и управљања у организацијама.

Декан Технолошког факултета у Зворнику проф. др Драган Вујадиновић рекао је да је за Конгрес пријављено више од 200 учесника, који ће током три дана представити 228 радова.

“Ове године Конгрес организујемо у комплексним околностима због вируса корона, тако да ће се одвијати кроз пленарна предавања, предавања по позиву и виртуелно путем zoom платформе”, објашњава декан Вујадиновић.

Такође, декан Вујадиновић је напоменуо да је у овим изазовним временима очигледан значај изврсности научних и технолошких истраживања за одрживост процесне индустрије, те да ће сви учесници имати прилику да се упознају и остваре сарадњу са бројним колегама из своје или сродних области истраживања и тиме унаприједе свој научни рад.

Проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета Универзитета у Источном Сарајеву доц. др  Марко Гутаљ рекао је да му је драго да се упркос неповољној епидемиолошкој ситуацији, традиционално одржава Међународни конгрес, јер је ситуација са вирусом корона отежала функционисање Универзитета и научних скупова.

Проректор Гутаљ је напоменуо да Конгрес сваке године добија на значају и у различитим међународним организацијама, а највећи подстрек за рад имају јер је научни скуп сврстан у прву категорију и класификован као међународни научни скуп по класификацији Министарства за научнотехнолошки развиј, високо образовање и информационо друштво Републике Српске .

Међународни конгрес се одржава сваке друге године, а са радом је започео прије 12 година. До сада је у раду свих скупова учествовало око 800 научних и стручних радника са више од 1.000 радова из више од 40 земаља.

Покровитељи овог научног скупа су Академија наука и умјетности Републике Српске и Министарство за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво, а саорганизатори Савез инжењера и техничара Србије, Технолошко-металуршки факултет, Универзитета у Београду, Институт за физику Београд из Србије, Прехрамбено-технолошки факултет Осијек из Хрватске и Московски државни универзитет за производњу хране из Русије.

Да овај конгрес израста у изврстан међународни научни скуп потврђује и подршка од КОСТ програма Европске уније за европску сарадњу у области научних истраживања, најстаријег програма научне сарадње у ЕУ.  Подршку ЕЕМ2021 конгресу су пружили и Европска федерација за Хемијско инжењерство и Исеки удружење за храну, a Технолошки факултет је једини члан ових престижних институција из Босне и Херцеговине.

Радови учесника скупа биће објављени у часописима Савеза хемијских инжењера Србије, Московског државног универзитета за производњу хране из Русије и другим стручним публикацијама.