Počeo Međunarodni kongres „Inženjerstvo, ekologija i materijali u procesnoj industriji – EEM 2021“

U organizaciji Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu u srijedu, 17. marta, na Jahorini je otvoren Sedmi međunarodni kongres „Inženjerstvo, ekologija i materijali u procesnoj industriji – EEM 2021“, koji je okupio 200 istaknutih naučnika i stručnjaka iz 31 zemlјe.

Kongres će trajati do petka, 19. marta s cilјem razmjene ideja u ovim oblastima, njegovanje saradnje akademske zajednice, privrede i državnih institucija.

Skup je posvećen pitanjima koja se odnose na teorijske i inženjerske aspekte u hemijskoj, prehrambenoj i procesnoj industriji, kao i temama koje se tiču novih materijala, zaštite životne sredine, hemije i upravlјanja u organizacijama.

Dekan Tehnološkog fakulteta u Zvorniku prof. dr Dragan Vujadinović rekao je da je za Kongres prijavlјeno više od 200 učesnika, koji će tokom tri dana predstaviti 228 radova.

„Ove godine Kongres organizujemo u kompleksnim okolnostima zbog virusa korona, tako da će se odvijati kroz plenarna predavanja, predavanja po pozivu i virtuelno putem zoom platforme“, objašnjava dekan Vujadinović.

Takođe, dekan Vujadinović je napomenuo da je u ovim izazovnim vremenima očigledan značaj izvrsnosti naučnih i tehnoloških istraživanja za održivost procesne industrije, te da će svi učesnici imati priliku da se upoznaju i ostvare saradnju sa brojnim kolegama iz svoje ili srodnih oblasti istraživanja i time unaprijede svoj naučni rad.

Prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu doc. dr  Marko Gutalј rekao je da mu je drago da se uprkos nepovolјnoj epidemiološkoj situaciji, tradicionalno održava Međunarodni kongres, jer je situacija sa virusom korona otežala funkcionisanje Univerziteta i naučnih skupova.

Prorektor Gutalј je napomenuo da Kongres svake godine dobija na značaju i u različitim međunarodnim organizacijama, a najveći podstrek za rad imaju jer je naučni skup svrstan u prvu kategoriju i klasifikovan kao međunarodni naučni skup po klasifikaciji Ministarstva za naučnotehnološki razvij, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske .

Međunarodni kongres se održava svake druge godine, a sa radom je započeo prije 12 godina. Do sada je u radu svih skupova učestvovalo oko 800 naučnih i stručnih radnika sa više od 1.000 radova iz više od 40 zemalјa.

Pokrovitelјi ovog naučnog skupa su Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske i Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, a saorganizatori Savez inženjera i tehničara Srbije, Tehnološko-metalurški fakultet, Univerziteta u Beogradu, Institut za fiziku Beograd iz Srbije, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek iz Hrvatske i Moskovski državni univerzitet za proizvodnju hrane iz Rusije.

Da ovaj kongres izrasta u izvrstan međunarodni naučni skup potvrđuje i podrška od KOST programa Evropske unije za evropsku saradnju u oblasti naučnih istraživanja, najstarijeg programa naučne saradnje u EU.  Podršku EEM2021 kongresu su pružili i Evropska federacija za Hemijsko inženjerstvo i Iseki udruženje za hranu, a Tehnološki fakultet je jedini član ovih prestižnih institucija iz Bosne i Hercegovine.

Radovi učesnika skupa biće objavlјeni u časopisima Saveza hemijskih inženjera Srbije, Moskovskog državnog univerziteta za proizvodnju hrane iz Rusije i drugim stručnim publikacijama.