Декан Мастиловић: Сава Владиславић – више од историје

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Драга Мастиловић, 16. марта био је главни саговорник на тему руско-српских односа кроз призму великог руског дипломате српског поријекла, Грофа Саве Владиславића Рагузинског.

Организатор дискусије био је Фонд за подршку јавне дипломатије А.М. Горчакова, који своју дјелатност обавља у оквиру Министарства иностраних послова Руске Федерације.

Према ријечима професора Мастиловића, српска страна и даље придаје недовољан значај личности свог сународника, по многима једног од највећих дипломата 18. вијека, док руски историчари посљедњих година детаљно проучавају биографију Саве Владиславића као једне од најважнијих личности руске спољне и унутрашње политике. Током дискујсије анализирани су руско-српски односи у различитим историјским периодима који треба да буду темељ будуће сарадње ова два народа.

Такође, професор Мастиловић је говорио о Друштву „Гроф Сава Владиславић“, недавно основаном, као научно-стручној и културно-умјетничкој асоцојацији научника, културних и јавних радника и умјетника. Друштво је основано са циљем унапређења сарадње између руског и српског народа на пољима науке, културе и умјетности.

Једна од тема биле су и активностим Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву на пољу међународне сарадње, са посебним освртом на организовање научних конференција у сарадњи са руским универзитетима, као и размјене студената. Према ријечима декана, образовање може постати једно од главних подручја интеракције између балканских држава и Русије.