Интензивирање сарадње са грчким универзитетима

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић и амбасадор Републике Грчке у БиХ Њ.Е. Димитрос Папандреу су на данашењем састанку исказали спремност да сарадња УИС-а и грчких универзитета буде интензивнија и боља у наредном периоду, имајући у виду добре историјске односе два народа.

Током прве посјете амбасадора Папандреуа Ректорату Универзитета, реализоване у октобру прошле године, закључено је да је низак ниво сарадње са високошколским установама у Грчкој и да би се то требало промијенити.

“Захваљујући амбасадору и Амбасади Грчке, Универзитет је почетком године потписао први споразум о сарадњи са Универзитетом Западна Македонија из Козанија који подразумијева размјену наставника, сарадника и студената, учешће у међународним пројектима. Захваљујући амбасадору потписан је Меморандум о сарадњи са Институтом за балканске студије који се налази у Солуну”, рекао је ректор Кулић.

Такође, ректор Кулић је напоменуо да се иде ка томе да се потпише и споразум о сарадњи са престижним Аристотеловим универзитетом у Солуну, што би било изузетно значајно за Универзитет у Источном Сарајеву.

“Просто је недопустиво да је толико низак ниво сарадње између Универзитета у Источном Сарајеву и грчких универзитета, имајући у виду чињеницу о историјском и пријатељском односу народа. Током дешавања у протеклом рату у БиХ, велики број наше дјеце, наших породица, боравио је у Грчкој и остварили су нераскидиве везе. То нас обавезује да и ми са Универзитета нашу сарадњу интензивирамо”, истакао је Кулић.

Амбасадор Папандреу је рекао да је данашњи састанак био прилика да донирају значајну колекцију књига на грчком језику за универзитетску библиотеку и академску заједницу, додавши да је Амбасада Грчке у БиХ покренула веома значајну акцију сарадње са образовним установама, посебно Републике Српске.

“Покренули смо акцију отварања грчких кутака широм БиХ и већ смо један основали у Добоју, а у плану је да у мају буде отворен у Бањалуци”, навео је Папандреу.

Он је подсјетио да се ове године навршава 200 година од почетка грчког устанка и ослобођења Грчке од Турака, што представља велики јубилеј, те да је с тим у вези грчка Амбасада покренула активност писања студентских састава о овој теми.

“Теме су упућене на универзитете у Источном Сарајеву и Бањалуци и студенти историје, али и други, баве се писањем различитих текстова, есеја о овој теми. Ових дана ћемо добити те текстове на адресу наше амбасаде и најбоље ауторе ћемо наградити”, рекао је Папандреу.

Он је изразио задовољство што имају прилику да грчки језик, историју и културу промовишу у образовним установама Републике Српске, истичући да су наишли на велико одобравање домаћина.

Амбасада Грчке у БиХ покренула је активност посредством Министарства спољних послова и институције “Хеленски фонд за културу”, која функционише као представник грчке културе широм свијета, да професор Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву др Владан Бартула буде званични представник грчке културе у БиХ.