Министар Рајчевић: Саобраћајни факултет примјер синергије власти са академском заједницом

Министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске мр Срђан Рајчевић, заједно са ректором Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Миланом Кулићем, градоначелником Добоја Борисом Јеренићем и деканом Саобраћајног факултета проф. др Зораном Ћургузом, данас је у Добоју посјетио Саобраћајни факултет и Техничко–лабораторијски центар /ТЛЦ/.

Министар Рајчевић је поручио да је ТЛЦ један од најмодернијих центара на Балкану и да је прави примјер онога што се жели видјети у систему високог образовања, односно сарадње научноистраживачке заједнице и привреде. Од круцијалне важности је чињеница да ТЛЦ омогућава и практичан рад студенатима Саобраћајног факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Према ријечима министра Рајчевића само добра синергија локалних власти са републичким и акадамском заједницом даје успјешне резултате, које је у пракси показао Сабраћајни факултет у Добоју.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић је навео да је Саобраћајни факултет једна од 17 чланица Универзитета, који је дао значајан допринос интернационализацији.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић навео је да је Градска управа до сада издвојила око 4.000.000 КМ за унапређење рада Саобраћајног факултета, а с циљем подизања студентског стандарда, те најавио да ће једна од двије локације – објекат болнице или дом пензионера бити уступљен за студентски смјештај.

Декан Саобраћајног факултета проф. др Зоран Ћургуз рекао је да Факултет има амбицију да се ТЛЦ акредитује по 17025 стандарду и најавио да ће неопходну документацију предати већ идуће седмице, а по добијању акредитације постају лабораторија у свјетским оквирима способна да ради са било којом ауту–кућом, као и да изда ЕУ знак.

Декан Ћургуз је истакао да је са министром Рајчевићем разговорано и о могућностима да ТЛЦ прерасте у институт, којим би град Добој, Република Српска и БиХ добили потребан објекат који би служио за развој друмског и жељезничког саобраћаја.

Данашњем састанку, у просторијама Саобраћајног факултета, присустововали су и представници студената који су упознали министра Рајчевића са  добрим условима студирања.

Извор: Срна/Редакција Универзитета