Ministar Rajčević: Saobraćajni fakultet primjer sinergije vlasti sa akademskom zajednicom

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske mr Srđan Rajčević, zajedno sa rektorom Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milanom Kulićem, gradonačelnikom Doboja Borisom Jerenićem i dekanom Saobraćajnog fakulteta prof. dr Zoranom Ćurguzom, danas je u Doboju posjetio Saobraćajni fakultet i Tehničko–laboratorijski centar /TLC/.

Ministar Rajčević je poručio da je TLC jedan od najmodernijih centara na Balkanu i da je pravi primjer onoga što se želi vidjeti u sistemu visokog obrazovanja, odnosno saradnje naučnoistraživačke zajednice i privrede. Od krucijalne važnosti je činjenica da TLC omogućava i praktičan rad studenatima Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Prema riječima ministra Rajčevića samo dobra sinergija lokalnih vlasti sa republičkim i akadamskom zajednicom daje uspješne rezultate, koje je u praksi pokazao Sabraćajni fakultet u Doboju.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić je naveo da je Saobraćajni fakultet jedna od 17 članica Univerziteta, koji je dao značajan doprinos internacionalizaciji.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić naveo je da je Gradska uprava do sada izdvojila oko 4.000.000 KM za unapređenje rada Saobraćajnog fakulteta, a s cilјem podizanja studentskog standarda, te najavio da će jedna od dvije lokacije – objekat bolnice ili dom penzionera biti ustuplјen za studentski smještaj.

Dekan Saobraćajnog fakulteta prof. dr Zoran Ćurguz rekao je da Fakultet ima ambiciju da se TLC akredituje po 17025 standardu i najavio da će neophodnu dokumentaciju predati već iduće sedmice, a po dobijanju akreditacije postaju laboratorija u svjetskim okvirima sposobna da radi sa bilo kojom autu–kućom, kao i da izda EU znak.

Dekan Ćurguz je istakao da je sa ministrom Rajčevićem razgovorano i o mogućnostima da TLC preraste u institut, kojim bi grad Doboj, Republika Srpska i BiH dobili potreban objekat koji bi služio za razvoj drumskog i želјezničkog saobraćaja.

Današnjem sastanku, u prostorijama Saobraćajnog fakulteta, prisustovovali su i predstavnici studenata koji su upoznali ministra Rajčevića sa  dobrim uslovima studiranja.

Izvor: Srna/Redakcija Univerziteta