Упис нове генерације студената на Универзитет у Источном Сарајеву

Универзитет у Источном Сарајеву на 15 факултета и двије академије нуди могућност уписа на 110 различитих студијских програма на сва три циклуса студија, а планиран je упис 2.989 студената у академској 2021/2022. години.

Проректор за студентска питања, културу, умјетност и спорт Универзитета у Источном Сарајеву проф. мр Сандра Ивановић изјавила је Срни да је Сенат Универзитета 28. јануара утврдио приједлог плана уписа броја студената у академској 2021/2022. години, према којем би у првом циклусу требало да буде уписано 1.919 студената, у другом 973 и у трећем 97.

Ивановићева је навела да су посвећени улагању у простор и опрему, да имају стручан наставни кадар и најсавременију лабораторијску и учионичку опрему, а студенти, захваљујући развијеној међународној сарадњи, имају могућност да дио школовања проведу у иностранству.

Проректорица Ивановић каже да је Универзитет у Источном Сарајеву повезан са више од 100 високорангираних универзитета у земљама Европе и свијета, те да је у претходних пет година више од 400 студената учествовало у различитим облицима размјене.

“Ове године смо нешто раније кренули са уписном кампањом и вјерујемо да ће и упис у академској 2021/22. години на студијске програме нашег универзитета бити добар, захваљујући резултатима, условима за студирање и мјерама које је предузело ресорно министарство с циљем промоције уписа на два јавна универзитета, омогућавајући првописаним студентима бесплатно школовање”, нагласила је Ивановићева.

С обзиром на то да актуелна епидемиолошка ситуација онемогућава промоцију у школама на класичан начин и директним контактом са средњошколцима, Ивановићева је рекла да су фокусирани на промоцију путем друштвених мрежа, те свих видова електронске комуникације са будућим бруцошима, као и на промоцију посредством медија.

“Наша посебна брига и пажња усмјерена је на очување и развој идентитетских наука, односно, националних дисциплина које сматрамо кључним фактором нашег опстанка и које су због тога императивно у врху наших приоритета. Свјесни смо значајне улоге коју Универзитет има за опстанак и останак младих људи на овим просторима и са великом бригом и пажњом усмјерени смо на развој свих наших студијских програма”, појаснила је Ивановићева.

Проректорица је навела да је, према најновијим подацима свјетске “Вебометрикс” /Webometrics/ ранг- листе универзитета, Универзитет у Источном Сарајеву остварио напредак за 1.703 мјеста у односу на извјештај из јула 2020. године, а у односу на јануар прошле године за 2.178 мјеста.

“То говори о великој посвећености у раду свих запослених наставника и сарадника на Универзитету, посебно у области науке и истраживања”, сматра Ивановићева.

Она је рекла да сљедеће академске године славе важан јубилеј – 30 година рада Универзитета у Источном Сарајеву и да су за овај период успјели ријешити просторне потребе готово свих факултета и академија.

“Захваљујући подршци руководства општине Источно Ново Сарајево, садашњег градоначелника Источног Сарајева Љубише Ћосића, Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво и Владе Републике Српске рјешавамо и питање зграде Ректората и Музичке академије за коју се надамо да ћемо уселити у години јубилеја”, навела је Ивановићева.

Проректорица је додала да ће у наредном периоду ријешићити трајно питање смјештаја и омогућити адекватне услове за рад Факултета физичког васпитања и спорта на Палама.

Она је подсјетила да је Универзитет у Источном Сарајеву први јавни акредитовани универзитет у БиХ, међународно препознатљив и у многим областима конкурентан на европској академској мапи.

“Позивамо ученике завршних разреда да изаберу Универзитет у Источном Сарајеву и упишу један од студијских програма који желе, а свим нашим студентима гарантујемо квалитет знања којим ће, по окончању студија, а радећи посао за који су се школовали, бити најбољи промотори свих вриједности нашег Универзитета”, рекла је проректорица Ивановић.

Извор: СРНА/ВЕБ редакција