Upis nove generacije studenata na Univerzitet u Istočnom Sarajevu

Univerzitet u Istočnom Sarajevu na 15 fakulteta i dvije akademije nudi mogućnost upisa na 110 različitih studijskih programa na sva tri ciklusa studija, a planiran je upis 2.989 studenata u akademskoj 2021/2022. godini.

Prorektor za studentska pitanja, kulturu, umjetnost i sport Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. mr Sandra Ivanović izjavila je Srni da je Senat Univerziteta 28. januara utvrdio prijedlog plana upisa broja studenata u akademskoj 2021/2022. godini, prema kojem bi u prvom ciklusu trebalo da bude upisano 1.919 studenata, u drugom 973 i u trećem 97.

Ivanovićeva je navela da su posvećeni ulaganju u prostor i opremu, da imaju stručan nastavni kadar i najsavremeniju laboratorijsku i učioničku opremu, a studenti, zahvaljujući razvijenoj međunarodnoj saradnji, imaju mogućnost da dio školovanja provedu u inostranstvu.

Prorektorica Ivanović kaže da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu povezan sa više od 100 visokorangiranih univerziteta u zemljama Evrope i svijeta, te da je u prethodnih pet godina više od 400 studenata učestvovalo u različitim oblicima razmjene.

“Ove godine smo nešto ranije krenuli sa upisnom kampanjom i vjerujemo da će i upis u akademskoj 2021/22. godini na studijske programe našeg univerziteta biti dobar, zahvaljujući rezultatima, uslovima za studiranje i mjerama koje je preduzelo resorno ministarstvo s ciljem promocije upisa na dva javna univerziteta, omogućavajući prvopisanim studentima besplatno školovanje”, naglasila je Ivanovićeva.

S obzirom na to da aktuelna epidemiološka situacija onemogućava promociju u školama na klasičan način i direktnim kontaktom sa srednjoškolcima, Ivanovićeva je rekla da su fokusirani na promociju putem društvenih mreža, te svih vidova elektronske komunikacije sa budućim brucošima, kao i na promociju posredstvom medija.

“Naša posebna briga i pažnja usmjerena je na očuvanje i razvoj identitetskih nauka, odnosno, nacionalnih disciplina koje smatramo ključnim faktorom našeg opstanka i koje su zbog toga imperativno u vrhu naših prioriteta. Svjesni smo značajne uloge koju Univerzitet ima za opstanak i ostanak mladih ljudi na ovim prostorima i sa velikom brigom i pažnjom usmjereni smo na razvoj svih naših studijskih programa”, pojasnila je Ivanovićeva.

Prorektorica je navela da je, prema najnovijim podacima svjetske “Vebometriks” /Webometrics/ rang- liste univerziteta, Univerzitet u Istočnom Sarajevu ostvario napredak za 1.703 mjesta u odnosu na izvještaj iz jula 2020. godine, a u odnosu na januar prošle godine za 2.178 mjesta.

“To govori o velikoj posvećenosti u radu svih zaposlenih nastavnika i saradnika na Univerzitetu, posebno u oblasti nauke i istraživanja”, smatra Ivanovićeva.

Ona je rekla da sljedeće akademske godine slave važan jubilej – 30 godina rada Univerziteta u Istočnom Sarajevu i da su za ovaj period uspjeli riješiti prostorne potrebe gotovo svih fakulteta i akademija.

“Zahvaljujući podršci rukovodstva opštine Istočno Novo Sarajevo, sadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića, Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i Vlade Republike Srpske rješavamo i pitanje zgrade Rektorata i Muzičke akademije za koju se nadamo da ćemo useliti u godini jubileja”, navela je Ivanovićeva.

Prorektorica je dodala da će u narednom periodu riješićiti trajno pitanje smještaja i omogućiti adekvatne uslove za rad Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta na Palama.

Ona je podsjetila da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu prvi javni akreditovani univerzitet u BiH, međunarodno prepoznatljiv i u mnogim oblastima konkurentan na evropskoj akademskoj mapi.

“Pozivamo učenike završnih razreda da izaberu Univerzitet u Istočnom Sarajevu i upišu jedan od studijskih programa koji žele, a svim našim studentima garantujemo kvalitet znanja kojim će, po okončanju studija, a radeći posao za koji su se školovali, biti najbolji promotori svih vrijednosti našeg Univerziteta”, rekla je prorektorica Ivanović.

Izvor: SRNA/VEB redakcija