Потписан споразум о сарадњи са Политехничким универзитетом у Букурешту

Универзитет у Источном Сарајеву и Политехнички универзитет у Букурешту потписали су данас меморандум којим ће бити унапријеђена сарадња између ове двије високошколске установе.

До ове сарадње дошло је захваљујући подршци Амбасаде БиХ у Румунији и амбасадора Њ.Е. Славише Ћеранића који је присуствовао састанку у Ректорату Политехничког универзитета, а меморандум је потписао предсједник Сената професор Тудор Присекару.

Политехнички универзитет у Букурешту је најстарија високошколска установа за техничке науке у Румунији и један је од најпрестижнијих универзитета у оквиру којег се налази 15 факултета и државна је институција која је основана као прва техничка школа давне 1818. године.

Меморандум о сарадњи даће значајан допринос унапрјеђењу међународне сарадње између Политехничког Универзитета у Букурешту и Универзитета у Источном Сарајеву кроз подршку образовним процесима, имплементацију заједничких пројеката, учешћа у научно-истраживачком раду, размјену студената и друге активности од заједничког интереса. 

Овом приликом размијењени су пригодни поклони. Амбасадор Босне и Херцеговине у Румунији, Њ.Е. Славиша Ћеранић уручио је предсједнику Сената Политехничког Универзитета у Букурешту роман нашег нобеловца „На Дрини ћуприја“ са преводом на румунски језик.