Potpisan sporazum o saradnji sa Politehničkim univerzitetom u Bukureštu

Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Politehnički univerzitet u Bukureštu potpisali su danas memorandum kojim će biti unaprijeđena saradnja između ove dvije visokoškolske ustanove.

Do ove saradnje došlo je zahvalјujući podršci Ambasade BiH u Rumuniji i ambasadora Nј.E. Slaviše Ćeranića koji je prisustvovao sastanku u Rektoratu Politehničkog univerziteta, a memorandum je potpisao predsjednik Senata profesor Tudor Prisekaru.

Politehnički univerzitet u Bukureštu je najstarija visokoškolska ustanova za tehničke nauke u Rumuniji i jedan je od najprestižnijih univerziteta u okviru kojeg se nalazi 15 fakulteta i državna je institucija koja je osnovana kao prva tehnička škola davne 1818. godine.

Memorandum o saradnji daće značajan doprinos unaprjeđenju međunarodne saradnje između Politehničkog Univerziteta u Bukureštu i Univerziteta u Istočnom Sarajevu kroz podršku obrazovnim procesima, implementaciju zajedničkih projekata, učešća u naučno-istraživačkom radu, razmjenu studenata i druge aktivnosti od zajedničkog interesa. 

Ovom prilikom razmijenjeni su prigodni pokloni. Ambasador Bosne i Hercegovine u Rumuniji, Nј.E. Slaviša Ćeranić uručio je predsjedniku Senata Politehničkog Univerziteta u Bukureštu roman našeg nobelovca „Na Drini ćuprija“ sa prevodom na rumunski jezik.