УИС дио X научно-образовне манифестације “Дијалог за будућност 2020”

Дискусиона платформа X научно-образовне манифестације “Дијалог за будућност 2020”, одржана од 21. до 25. децембра у онлајн формату, била је посвећена 75. годишњици Побједе над фашизмом и оснивању Организације уједињених нација.

Проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета Универзитета у Источном Сарајеву доц. др Марко Гутаљ био је један од 46 регистрованих учесника из 20 земаља евроазијског простора.

Током пет радних дана конференције, учесници су имали прилику да присуствују предавањима и воде дискусије са водећим стручњацима из области међународних односа Руске Федерације, као што су академик РАН, ректор Московског државног института међународних односа при Министарству иностраних послова Руске Федерације Торкунов А.В., дописни члан РАН, директор Института за међународну економију и међународне односе при РАН, Војтиловски Ф.Г. , као и бројни други стручњаци из водећих универзитета Руске Федерације.

Радном дијелу конференције, 25. децембра, придружио се и министар иностраних послова Руске Федерације Сергеј Лавров који је одговарао на питања учесника. Током дискусије изражена је захвалност министру за посјету Источном Сарајеву и разматране су могућности проширења сарадње високошколских установа из Републике Српске и Руске Федерације.

Организатор X научно-образовне манифестације “Дијалог за будућност 2020″ је Фонд за подршку јавне дипломатије под именом А.М. Горчаков. „Дијалог за будућност”  један је од кључних пројеката Фонда Горчаков покренут 2011. године са  циљем стварања дискусионе платформе за размјену мишљења и искустава младих стручњака из Русије и других земаља из обаласти међународних односа.