UIS dio X naučno-obrazovne manifestacije “Dijalog za budućnost 2020”

Diskusiona platforma X naučno-obrazovne manifestacije “Dijalog za budućnost 2020”, održana od 21. do 25. decembra u onlajn formatu, bila je posvećena 75. godišnjici Pobjede nad fašizmom i osnivanju Organizacije ujedinjenih nacija.

Prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu doc. dr Marko Gutalj bio je jedan od 46 registrovanih učesnika iz 20 zemalja evroazijskog prostora.

Tokom pet radnih dana konferencije, učesnici su imali priliku da prisustvuju predavanjima i vode diskusije sa vodećim stručnjacima iz oblasti međunarodnih odnosa Ruske Federacije, kao što su akademik RAN, rektor Moskovskog državnog instituta međunarodnih odnosa pri Ministarstvu inostranih poslova Ruske Federacije Torkunov A.V., dopisni član RAN, direktor Instituta za međunarodnu ekonomiju i međunarodne odnose pri RAN, Vojtilovski F.G. , kao i brojni drugi stručnjaci iz vodećih univerziteta Ruske Federacije.

Radnom dijelu konferencije, 25. decembra, pridružio se i ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov, koji je odgovarao na pitanja učesnika. Tokom diskusije izražena je zahvalnost ministru za posjetu Istočnom Sarajevu i razmatrane su mogućnosti proširenja saradnje visokoškolskih ustanova iz Republike Srpske i Ruske Federacije.

Organizator X naučno-obrazovne manifestacije “Dijalog za budućnost 2020″ je Fond za podršku javne diplomatije pod imenom A.M. Gorčakov. „Dijalog za budućnost”  jedan je od ključnih projekata Fonda Gorčakov pokrenut 2011. godine sa  ciljem stvaranja diskusione platforme za razmjenu mišljenja i iskustava mladih stručnjaka iz Rusije i drugih zemalja iz obalasti međunarodnih odnosa.