Потписан споразум са Центром руског географског друштва у Србији

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић данас је потписао споразум о сарадњи са директором Центра руског географског друштва у Србији проф. др Мирољубом Милинчићем, с циљем успостављања институционалне сарадње.

На састанку одржаном у Ректорату Универзитета у Источном Сарајеву професор Милинчић је истакао да је царска кућа  Романових основала Руско географско друштво давне 1845. године, те да је Центар у Београду најстарији и најактивнији у оквиру Руског географског друштва и да ради на већем броју пројеката на простору Балкана и Руске Федерације. 

Главне активности Руског географског друштва су експедиције и истраживање, образовање, објављивање књига и рад са младима. За 175 година дуге традиције окупило је најеминентније стручњаке који су дали огроман допринос у истраживању евроазијског географског простора.

Данас потписани споразум ће омогућити Универзитету и Центру руског географског друштва у Србији заједничко учешће и пријаве на приступне фондове посвећене образовању, истраживању и умјетничким активностима, као и организовање љетних школа, научних, стручних, културних и других манифестација са географском позадином.

„Надамо се да ће током 2021. године Универзитет у Источном Сарајеву у сарадњи са Центром реализовати пројекат ‘Руско културно насљеђе у Босни и Херцеговини’“, закључио је професор Милинчић.

Споразум ће омогућити и подстицање научне и стручне сарадње између експерата из одговарајућих области, као и популаризацију активности Руског географског друштва у Републици Српској и Босни и Херцеговини али и ширење географских, историјских и културних знања о Републици Српској у Руској Федерацији.