Potpisan sporazum sa Centrom ruskog geografskog društva u Srbiji

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić danas je potpisao sporazum o saradnji sa direktorom Centra ruskog geografskog društva u Srbiji prof. dr Mirolјubom Milinčićem, s cilјem uspostavlјanja institucionalne saradnje.

Na sastanku održanom u Rektoratu Univerziteta u Istočnom Sarajevu profesor Milinčić je istakao da je carska kuća  Romanovih osnovala Rusko geografsko društvo davne 1845. godine, te da je Centar u Beogradu najstariji i najaktivniji u okviru Ruskog geografskog društva i da radi na većem broju projekata na prostoru Balkana i Ruske Federacije.

Glavne aktivnosti Ruskog geografskog društva su ekspedicije i istraživanje, obrazovanje, objavlјivanje knjiga i rad sa mladima. Za 175 godina duge tradicije okupilo je najeminentnije stručnjake koji su dali ogroman doprinos u istraživanju evroazijskog geografskog prostora.

Danas potpisani sporazum će omogućiti Univerzitetu i Centru ruskog geografskog društva u Srbiji zajedničko učešće i prijave na pristupne fondove posvećene obrazovanju, istraživanju i umjetničkim aktivnostima, kao i organizovanje lјetnih škola, naučnih, stručnih, kulturnih i drugih manifestacija sa geografskom pozadinom.

„Nadamo se da će tokom 2021. godine Univerzitet u Istočnom Sarajevu u saradnji sa Centrom realizovati projekat ‘Rusko kulturno naslјeđe u Bosni i Hercegovini’“, zaklјučio je profesor Milinčić.

Sporazum će omogućiti i podsticanje naučne i stručne saradnje između eksperata iz odgovarajućih oblasti, kao i popularizaciju aktivnosti Ruskog geografskog društva u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini ali i širenje geografskih, istorijskih i kulturnih znanja o Republici Srpskoj u Ruskoj Federaciji.