Универзитет у Источном Сарајеву представио научноистраживачке активности на Европској ноћи истраживача

Универзитет у Источном Сарајеву и ове године учестовао је у Европској ноћи истраживача која се у петак, 27. новембра, одржала путем онлајн платформе под слоганом “Откријмо неоткривено!”.

Научноистраживачке активности и потенцијале Универзитета, у оквиру централног догађаја, представили су Технолошки факултет, Медицински факултет, Машински факултет, Електротехнички факултет и Факултет за производњу и менанџмент.

Асистенти и студенти Технолошког факултета представили су истраживаче, инжењере и биологе, као и њихов научни рад на тему „Тајне из лабораторије Технолошког факултета Зворник“. Тим студената чини ли су: Огњен Гајић, Младен Бунијевац, Валентина Новичић, Миленко Аћимовић и Ана Симић, као и асистенти: Данијела Рајић, Миломирка Шкрби, Дарио Балабан и Срђан Вуковић.

Факултет за производњу и мемнаџмент Требиње презентовала је Снежана Достинић, дипломирани инжењер индустријског инжињерства и менаџмента која је говорила о теми „Примјена 3D технологија у конструисању производа“. Снежана је овом приликом презентовала рад који је рађен на тему реверзбилног инжењеринга и његове све шире примјене у машинству и многим другим областима.

Виши асистент Машинског факултета Алексија Ђурић представио је рад на тему „Тајни лабораториј“, док се Електротехнички факултет представио са темом „Лабораторије ЕТФ Источно Сарајево“. Тим Електротехничко факултета чинили су асистент Никола Кукрић, виши асистент Никола Давидовић, асистент Зорана Мандић и студент Никола Самарџија.

Професор Синиша Ристић на Европској ноћи истраживача представио је Медицински факултет са темом „Школа молекуларне медицине“.  

Европска ноћ истраживача је догађај који се одржава широм Европе на иницијативу Европске комисије од 2005. године и дио је програма „Хоризонт 2020“ који окупља велики број посјетилаца и истраживача једном годишње. У Босни и Херцеговини Европска ноћ истраживача се организује од 2012. године. Циљ Ноћи истраживача је промоција научних истраживања и каријере научника – истраживача, као и подизање свијести код шире јавности о утицају истраживања на свакодневни живот.

Европску ноћ истраживача у Босни и Херцеговини реализује конзорцијум Тидеа д.о.о. Бањалука, Удружење БАЛКАНФИЛМ, Институт за хидротехнику д.д. Сарајево (ХЕИС) и Инфо центар Европске уније у Босне и Херцеговине, у сарадњи са партнерским организацијама широм Босне и Херцеговине.

Европска ноћ истраживача у Босни и Херцеговини траје до 20. децембра а програм је доступан на интернет страници http://nocistrazivaca.ba/program/.