Univerzitet u Istočnom Sarajevu predstavio naučnoistraživačke aktivnosti na Evropskoj noći istraživača

Univerzitet u Istočnom Sarajevu i ove godine učestovao je u Evropskoj noći istraživača koja se u petak, 27. novembra, održala putem onlajn platforme pod sloganom “Otkrijmo neotkriveno!”.

Naučnoistraživačke aktivnosti i potencijale Univerziteta, u okviru centralnog događaja, predstavili su Tehnološki fakultet, Medicinski fakultet, Mašinski fakultet, Elektrotehnički fakultet i Fakultet za proizvodnju i menandžment.

Asistenti i studenti Tehnološkog fakulteta predstavili su istraživače, inženjere i biologe, kao i njihov naučni rad na temu „Tajne iz laboratorije Tehnološkog fakulteta Zvornik“. Tim studenata čini li su: Ognjen Gajić, Mladen Bunijevac, Valentina Novičić, Milenko Aćimović i Ana Simić, kao i asistenti: Danijela Rajić, Milomirka Škrbi, Dario Balaban i Srđan Vuković.

Fakultet za proizvodnju i memnadžment Trebinje prezentovala je Snežana Dostinić, diplomirani inženjer industrijskog inžinjerstva i menadžmenta koja je govorila o temi „Primjena 3D tehnologija u konstruisanju proizvoda“. Snežana je ovom prilikom prezentovala rad koji je rađen na temu reverzbilnog inženjeringa i njegove sve šire primjene u mašinstvu i mnogim drugim oblastima.

Viši asistent Mašinskog fakulteta Aleksija Đurić predstavio je rad na temu „Tajni laboratorij“, dok se Elektrotehnički fakultet predstavio sa temom „Laboratorije ETF Istočno Sarajevo“. Tim Elektrotehničko fakulteta činili su asistent Nikola Kukrić, viši asistent Nikola Davidović, asistent Zorana Mandić i student Nikola Samardžija.

Profesor Siniša Ristić na Evropskoj noći istraživača predstavio je Medicinski fakultet sa temom „Škola molekularne medicine“.  

Evropska noć istraživača je događaj koji se održava širom Evrope na inicijativu Evropske komisije od 2005. godine i dio je programa „Horizont 2020“ koji okuplјa veliki broj posjetilaca i istraživača jednom godišnje. U Bosni i Hercegovini Evropska noć istraživača se organizuje od 2012. godine. Cilј Noći istraživača je promocija naučnih istraživanja i karijere naučnika – istraživača, kao i podizanje svijesti kod šire javnosti o uticaju istraživanja na svakodnevni život.

Evropsku noć istraživača u Bosni i Hercegovini realizuje konzorcijum Tidea d.o.o. Banjaluka, Udruženje BALKANFILM, Institut za hidrotehniku d.d. Sarajevo (HEIS) i Info centar Evropske unije u Bosne i Hercegovine, u saradnji sa partnerskim organizacijama širom Bosne i Hercegovine.

Evropska noć istraživača u Bosni i Hercegovini traje do 20. decembra a program je dostupan na internet stranici http://nocistrazivaca.ba/program/.