Отворена Пета међународна конференција COMETa 2020

На Машинском факултету Универзитета у Источном Сарајеву данас је отворена Пета међународна конференција COMETa 2020 под називом “Примијењене технологије у машинском инжењерству”.

Због епидемиолошке ситуације изазване корона вирусом, овогодишње издање конференције одржаће се онлајн од 26. до 28. новембра. Пријављена су 193 аутора и коаутора из 12 земаља свијета.

Организатори су нагласили да су, упркос тренутој  епидемиолошкој ситуацији, задовољни одзивом, те да је досадашњи рад конференције оцијењен високом оцјеном бројних учесника. Поносни су на чињеницу и да је Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Реублике Српске ову конференцију класификовало у прву категорију.

Предсједник Организационог одбора и декан Машинског факултета проф. др Милија Краишник истакао је да основни циљ конференције представља примјена резултата њихових колега из БиХ и регије, с циљем повећања конкурентности привреде, прије свега националних субјеката.

“Још један од важних циљева конференције је пружање могућности младим колегама да представе своје радове и остваривање већег нивоа сарадње са привредним институцијама, јавним предузећима, академском заједницом, те научноистраживачким институцијама. Генерално, циљ је подизање сарадње Машинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву са релевантним партнерима”, рекао је декан Краишник.

Продекан за научноистраживачки рад на Машинском факултету Универзитета у Источном Сарајеву доц. др Саша Продановић захвалио је учесницима, као и свим организацијама и институцијама које су подржале организацију Петог интернационалног научног скупа COMETa 2020.

“Ми смо у овим тешким временима изазваним пандемијом вируса корона ипак настојали да наставимо континуитет одржавања конференције која се одржава сваке парне године да бисмо пружили могућност нашим ауторима и коауторима да представе своја научна и стручна достигнућа”,  закључио је продекан Продановић.