Otvorena Peta međunarodna konferencija COMETa 2020

Na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je otvorena Peta međunarodna konferencija COMETa 2020 pod nazivom “Primijenjene tehnologije u mašinskom inženjerstvu”.

Zbog epidemiološke situacije izazvane korona virusom, ovogodišnje izdanje konferencije održaće se online od 26. do 28. novembra. Prijavlјena su 193 autora i koautora iz 12 zemalјa svijeta.

Organizatori su naglasili da su, uprkos trenutoj  epidemiološkoj situaciji, zadovolјni odzivom, te da je dosadašnji rad konferencije ocijenjen visokom ocjenom brojnih učesnika. Ponosni su na činjenicu i da je Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Reublike Srpske ovu konferenciju klasifikovalo u prvu kategoriju.

Predsjednik Organizacionog odbora i dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Milija Kraišnik istakao je da osnovni cilј konferencije predstavlјa primjena rezultata njihovih kolega iz BiH i regije, s cilјem povećanja konkurentnosti privrede, prije svega nacionalnih subjekata.

“Još jedan od važnih cilјeva konferencije je pružanje mogućnosti mladim kolegama da predstave svoje radove i ostvarivanje većeg nivoa saradnje sa privrednim institucijama, javnim preduzećima, akademskom zajednicom, te naučnoistraživačkim institucijama. Generalno, cilј je podizanje saradnje Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu sa relevantnim partnerima”, rekao je dekan Kraišnik.

Prodekan za naučnoistraživački rad na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu doc. dr Saša Prodanović zahvalio je učesnicima, kao i svim organizacijama i institucijama koje su podržale organizaciju petog internacionalnog naučnog skupa COMETa 2020.

“Mi smo u ovim teškim vremenima izazvanim pandemijom virusa korona ipak nastojali da nastavimo kontinuitet održavanja konferencije koja se održava svake parne godine da bismo pružili mogućnost našim autorima i koautorima da predstave svoja naučna i stručna dostignuća”, dodao je Prodanović.