Министар Рајчевић: Влада истрајна да унаприједи Универзитет у Источном Сарајеву

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао да је Влада истрајна да сачува и унаприједи Универзитет у Источном Сарајеву.

Он је подсјетио да Влада Српске само у овој години пандемије улаже више од 120 милиона КМ у развој јавних универзитета и установа студентског стандарда, као и у развој и унапређење система квалитета високог образовања.

Након тематског састанка о политичком, економском и друштвеном значају Универзитета у Источном Сарајеву за Републику Српску, одржаног 10. новембра у Палама, министар Рајчевић је новинарима рекао да ће овај универзитет постојати док је Српске.

“Ако Републику Српску посматрамо као једну заједничку кућу свих нас који овдје живимо, Универзитет у Источном Сарајеву се може посматрати као једно од два кључна интелектуална стуба који ту кућу држе”, рекао је министар Рајчевић.

Он је подсјетио да је прошле године, испред Владе Републике Српске, био иницијатор новог Закона о високом образовању који ће, како каже, значајно унаприједити квалитет образовног система.

“Врло су битне инфраструктурне претпоставке и оно што ми радимо са нивоа Владе Српске у сарадњи са локалним заједницама. Зато је битно да на подручју Сарајевско-романијске регије имамо активне начелнике општина у саставу града Источно Сарајево који су увијек на располагању за развој Универзитета”, рекао је Рајчевић и додао да је потребна конекција према Влади и републичким властима.

Рајчевић је навео да ће Влада Републике Срспске у сарадњи са локалним заједницама радити и даље на развоју Универзитета јер су сви свјесни његовог политичког, друштвеног и економског значаја.

Проректор за студентска питања, културу, умјетност и спорт Универзитета у Источном Сарајеву проф. мр Сандра Ивановић нада се да ће доћи до унапређења сарадње која је већ на завидном нивоу и захвалила на несебичној помоћи министру Рајчевићу који је претходне године био уз њих и допринио да Универзитет у Источном Сарајеву опстане и развија се.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је састанак са представницима студената била одлична прилика да се размотре питања побољшања услова за студирање.

“Од студената тражимо да постигну максималан ниво знања и допринесу свом интелектуалном развоју, да имају позитиван става према друштву и локалним заједницама. Општина Пале је дала максималан допринос када је у питању помоћ студентима и уложила одређена средства за изградњу игралишта, спортских терена, студентских домова, као и изградњу објекта физичког васпитања и спорта, те дођељује 100 стипендија на годишњем ниво”, истакао је Југовић.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић каже да су по четири факултета Универзитета у Источном Сарајеву смјештена на територији ове локалне заједница и општине Пале, тако да имају посебну обавезу и тежину да воде рачуна о високошколском образовању.

“Наша општина пружила је подршку Универзитету приликом изградње Студентског дома, зграде Ректората и Музичке академије, а и општина Пале дала је подршку приликом изградње трећег објекта Студентског дома и Факултета физичке културе у том мјесту”, подсјетио је Ћосић, те оцијенио да је то обавеза локалних заједница.

Тематски састанак организовали су Унија студената Републике Српске и Студентски парламент Универзитета у Источном Сарајеву.

Током састанка предавање о историјату Универзитета у Источном Сарајеву одржали су декан Филозофског факултета проф. др Драга Мастиловић, декан Факултета физичког васпитања и спорта Пале проф. др Борислав Цицовић, декан Економског факултета проф. др Радомир Божић и декан Правног факултета на Палама проф. др Горан Марковић.

Тематски састанак о политичком, економском и друштвеном значају Универзитета у Источном Сарајеву у Источном Новом Сарајеву

У суботу, 7. новембра, тематски састанак о политичком, економском и друштвеном значају Универзитета у Источном Сарајеву одржан је у Источном Новом Сарајеву, гдје је ректор Универзитета проф. др Милан Кулић рекао да је за напредак ове високошколске установе изузетно важна помоћ локалних заједница.

“Универзитет у Источном Сарајеву је специфичан по својој организацији и структури. Дјелује у десет градова, од Добоја до Требиња, што изискује одређена материјална средства. Факултети у појединим градовима и општинама су од економског, културног, спортског и хуманитарног значаја”, рекао је ректор Кулић.

Предсједник Уније студената Републике Српске Стефан Слијепчевић рекао је да је разговарано о унапређењу сарадње између локалних заједница и Универзитета и факултета који се налазе у Источном Сарајеву.

Предсједник Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву Урош Бјелица рекао је да је на састанку предочено и како локалне заједице помажу Универзитет и обрнуто.

“Најавили смо изградњу студентског дома у Источном Новом Сарајеву која треба да почне на прољеће и самим тим поспјешићемо студентски стандард”, рекао је Бјелица и додао да су студенти стуб и развој Републике Српске и да се на све начине сви морају борити да се студенти задрже на овим просторима.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић рекао је су Република Српска и локалне заједнице у Источном Сарајеву дали допринос да се многе ствари ријеше за студенте.

“И убудуће ћемо наставити ово да радимо”, рекао је Ћосић и додао да се Универзитет у Источном Сарајеву развија, што показује и податак да и млади људи из других држава могу студирати на овом универзитету, за шта је најбољи доказ Медицински факултет у Фочи гђе је од ове године отворен студиј на енглеском језику.

Извор: Редакција/СРНА