Ministar Rajčević: Vlada istrajna da unaprijedi Univerzitet u Istočnom Sarajevu

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao da je Vlada istrajna da sačuva i unaprijedi Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

On je podsjetio da Vlada Srpske samo u ovoj godini pandemije ulaže više od 120 miliona KM u razvoj javnih univerziteta i ustanova studentskog standarda, kao i u razvoj i unapređenje sistema kvaliteta visokog obrazovanja.

Nakon tematskog sastanka o političkom, ekonomskom i društvenom značaju Univerziteta u Istočnom Sarajevu za Republiku Srpsku, održanog 10. novembra u Palama, ministar Rajčević je novinarima rekao da će ovaj univerzitet postojati dok je Srpske.

“Ako Republiku Srpsku posmatramo kao jednu zajedničku kuću svih nas koji ovdje živimo, Univerzitet u Istočnom Sarajevu se može posmatrati kao jedno od dva ključna intelektualna stuba koji tu kuću drže”, rekao je ministar Rajčević.

On je podsjetio da je prošle godine, ispred Vlade Republike Srpske, bio inicijator novog Zakona o visokom obrazovanju koji će, kako kaže, značajno unaprijediti kvalitet obrazovnog sistema.

“Vrlo su bitne infrastrukturne pretpostavke i ono što mi radimo sa nivoa Vlade Srpske u saradnji sa lokalnim zajednicama. Zato je bitno da na području Sarajevsko-romanijske regije imamo aktivne načelnike opština u sastavu grada Istočno Sarajevo koji su uvijek na raspolaganju za razvoj Univerziteta”, rekao je Rajčević i dodao da je potrebna konekcija prema Vladi i republičkim vlastima.

Rajčević je naveo da će Vlada Republike Srspske u saradnji sa lokalnim zajednicama raditi i dalje na razvoju Univerziteta jer su svi svjesni njegovog političkog, društvenog i ekonomskog značaja.

Prorektor za studentska pitanja, kulturu, umjetnost i sport Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. mr Sandra Ivanović nada se da će doći do unapređenja saradnje koja je već na zavidnom nivou i zahvalila na nesebičnoj pomoći ministru Rajčeviću koji je prethodne godine bio uz njih i doprinio da Univerzitet u Istočnom Sarajevu opstane i razvija se.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je sastanak sa predstavnicima studenata bila odlična prilika da se razmotre pitanja poboljšanja uslova za studiranje.

“Od studenata tražimo da postignu maksimalan nivo znanja i doprinesu svom intelektualnom razvoju, da imaju pozitivan stava prema društvu i lokalnim zajednicama. Opština Pale je dala maksimalan doprinos kada je u pitanju pomoć studentima i uložila određena sredstva za izgradnju igrališta, sportskih terena, studentskih domova, kao i izgradnju objekta fizičkog vaspitanja i sporta, te dođeljuje 100 stipendija na godišnjem nivo”, istakao je Jugović.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić kaže da su po četiri fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu smještena na teritoriji ove lokalne zajednica i opštine Pale, tako da imaju posebnu obavezu i težinu da vode računa o visokoškolskom obrazovanju.

“Naša opština pružila je podršku Univerzitetu prilikom izgradnje Studentskog doma, zgrade Rektorata i Muzičke akademije, a i opština Pale dala je podršku prilikom izgradnje trećeg objekta Studentskog doma i Fakulteta fizičke kulture u tom mjestu”, podsjetio je Ćosić, te ocijenio da je to obaveza lokalnih zajednica.

Tematski sastanak organizovali su Unija studenata Republike Srpske i Studentski parlament Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Tokom sastanka predavanje o istorijatu Univerziteta u Istočnom Sarajevu održali su dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Draga Mastilović, dekan Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Pale prof. dr Borislav Cicović, dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Radomir Božić i dekan Pravnog fakulteta na Palama prof. dr Goran Marković.

Tematski sastanak o političkom, ekonomskom i društvenom značaju Univerziteta u Istočnom Sarajevu u Istočnom Novom Sarajevu

U subotu, 7. novembra, tematski sastanak o političkom, ekonomskom i društvenom značaju Univerziteta u Istočnom Sarajevu održan je u Istočnom Novom Sarajevu, gdje je rektor Univerziteta prof. dr Milan Kulić rekao da je za napredak ove visokoškolske ustanove izuzetno važna pomoć lokalnih zajednica.

“Univerzitet u Istočnom Sarajevu je specifičan po svojoj organizaciji i strukturi. Djeluje u deset gradova, od Doboja do Trebinja, što iziskuje određena materijalna sredstva. Fakulteti u pojedinim gradovima i opštinama su od ekonomskog, kulturnog, sportskog i humanitarnog značaja”, rekao je rektor Kulić.

Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Stefan Slijepčević rekao je da je razgovarano o unapređenju saradnje između lokalnih zajednica i Univerziteta i fakulteta koji se nalaze u Istočnom Sarajevu.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Uroš Bjelica rekao je da je na sastanku predočeno i kako lokalne zajedice pomažu Univerzitet i obrnuto.

“Najavili smo izgradnju studentskog doma u Istočnom Novom Sarajevu koja treba da počne na proljeće i samim tim pospješićemo studentski standard”, rekao je Bjelica i dodao da su studenti stub i razvoj Republike Srpske i da se na sve načine svi moraju boriti da se studenti zadrže na ovim prostorima.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić rekao je su Republika Srpska i lokalne zajednice u Istočnom Sarajevu dali doprinos da se mnoge stvari riješe za studente.

“I ubuduće ćemo nastaviti ovo da radimo”, rekao je Ćosić i dodao da se Univerzitet u Istočnom Sarajevu razvija, što pokazuje i podatak da i mladi ljudi iz drugih država mogu studirati na ovom univerzitetu, za šta je najbolji dokaz Medicinski fakultet u Foči gđe je od ove godine otvoren studij na engleskom jeziku.

Izvor: Redakcija/SRNA