Упокојио се у Господу митрополит црногорско-приморски Амфилохије

У петак, 30. октобра 2020, године у 8:20 часова, у Клиничко болничком Центру Црне Горе упокојио се у Господу Високопреосвећени Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско- Приморски и Егзарх светога трона Пећкога г. Амфилохије.

Рођен је на Божић 1938. године Основну школу је завршио у манастиру Морачи, а Богословију Светог Саве у Раковици у Београду. Дипломирао је на Богословском факултету у Београду 1962. године. Упоредо са Богословским факултетом, студирао је класичну филологију на Филозофском факултету у Београду.

Велики утицај на духовно узрастање митрополита Амфилохија извршили су Преподобни отац Јустин Поповић, велики богослов и духовник Српске Православне Цркве, и светогорски старац Пајсије.

Послије завршеног факултета, постдипломске студије наставља у Берну и Риму, гдје је магистрирао на Источном понтификалном институту (1965). Одатле одлази у Грчку, гдје борави седам година и гдје прима ангелски образ и свештенички чин. У том периоду, у Атини је одбранио докторат о Светом Григорију Палами, који је привукао пажњу ондашње европске теолошке јавности. Послије годину дана проведених на Светој Гори одлази за професора на Православни институт Светог Сергија у Паризу, а од 1976. године постаје доцент, па редовни професор на Богословском факултету Светог Јована Богослова у Београду (касније Православног богословског факултета Универзитета у Београду), на катедри за Православну педагогију (катихетику) са методиком наставе. У два мандата био је и декан факултета. Докторат honoris causa Московске духовне академије примио је 2003. године, Института теологије Бјелоруског државног универзитета у Минску 2008. године, Православног теолошког института Светог Сергија у Паризу 2012. године и Санкт-петербуршке духовне академије 2014. године. Oдлуком Националног комитета друштвених награда Руске Федерације 2001. године одликован je орденом Ломоносова, који му је уручен на свечаности у Кремљу у присуству око 4.000 угледних званица. За почасног члана Словенске академије књижевности и умјетности изабран је 2015. године.

Говорио је грчки, руски, италијански, њемачки и француски језик, док је користио у научном раду старогрчки, латински и црквенословенски.

Православни богословски факултет Светог Василија Острошког у Фочи је од свог оснивања везан за живот и рад новоупокојеног Митрополита Амфилохија. Од 1995. године обављао је дужност професора на предметима Увод у Богословље и Катихетика. Такође, био је члан Оснивачког одбора нашег Факултета.  Био је ментор многим докторантима. Његове монографије и остале публикације незаобилазни су текстови у нашем савременом богословском образовању.

И након окончања професорске службе, Митрополит Амфилохије наставио је да очински бди над радом и сазријевањем ове наше најмлађе богословске школе.

За Православни богословски факултет, Цркву и народ Високопреосвећени Митрополит је био велики благослов и знак Божијег присуства. Био је великан нашег доба. Попут Мојсија који је свој народ извео из Египта, дочекавши да са види рубове Обећане Земље, тако је и Митрополит Амфилохије извео свој народ из духовног ропства ка Земљи Живих.

Опраштајући се од Његовог Високопреосвештенства, наставници, сарадници и студенти Православног богословског факултета изражавају захвалност Богу што су имали част да од њега уче!

Вјечан ти спомен незаборавни владико Амфилохије!

Извор: Православни богословски факултет Светог Василија Острошког у Фочи