Upokojio se u Gospodu mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

U petak, 30. oktobra 2020, godine u 8:20 časova, u Kliničko bolničkom Centru Crne Gore upokojio se u Gospodu Visokopreosvećeni Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko- Primorski i Egzarh svetoga trona Pećkoga g. Amfilohije.

Rođen je na Božić 1938. godine Osnovnu školu je završio u manastiru Morači, a Bogosloviju Svetog Save u Rakovici u Beogradu. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1962. godine. Uporedo sa Bogoslovskim fakultetom, studirao je klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Veliki uticaj na duhovno uzrastanje mitropolita Amfilohija izvršili su Prepodobni otac Justin Popović, veliki bogoslov i duhovnik Srpske Pravoslavne Crkve, i svetogorski starac Pajsije.

Poslije završenog fakulteta, postdiplomske studije nastavlјa u Bernu i Rimu, gdje je magistrirao na Istočnom pontifikalnom institutu (1965). Odatle odlazi u Grčku, gdje boravi sedam godina i gdje prima angelski obraz i sveštenički čin. U tom periodu, u Atini je odbranio doktorat o Svetom Grigoriju Palami, koji je privukao pažnju ondašnje evropske teološke javnosti. Poslije godinu dana provedenih na Svetoj Gori odlazi za profesora na Pravoslavni institut Svetog Sergija u Parizu, a od 1976. godine postaje docent, pa redovni profesor na Bogoslovskom fakultetu Svetog Jovana Bogoslova u Beogradu (kasnije Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu), na katedri za Pravoslavnu pedagogiju (katihetiku) sa metodikom nastave. U dva mandata bio je i dekan fakulteta. Doktorat honoris causa Moskovske duhovne akademije primio je 2003. godine, Instituta teologije Bjeloruskog državnog univerziteta u Minsku 2008. godine, Pravoslavnog teološkog instituta Svetog Sergija u Parizu 2012. godine i Sankt-peterburške duhovne akademije 2014. godine. Odlukom Nacionalnog komiteta društvenih nagrada Ruske Federacije 2001. godine odlikovan je ordenom Lomonosova, koji mu je uručen na svečanosti u Kremlјu u prisustvu oko 4.000 uglednih zvanica. Za počasnog člana Slovenske akademije književnosti i umjetnosti izabran je 2015. godine.

Govorio je grčki, ruski, italijanski, njemački i francuski jezik, dok je koristio u naučnom radu starogrčki, latinski i crkvenoslovenski.

Pravoslavni bogoslovski fakultet Svetog Vasilija Ostroškog u Foči je od svog osnivanja vezan za život i rad novoupokojenog Mitropolita Amfilohija. Od 1995. godine obavlјao je dužnost profesora na predmetima Uvod u Bogoslovlјe i Katihetika. Takođe, bio je član Osnivačkog odbora našeg Fakulteta.  Bio je mentor mnogim doktorantima. Nјegove monografije i ostale publikacije nezaobilazni su tekstovi u našem savremenom bogoslovskom obrazovanju.

I nakon okončanja profesorske službe, Mitropolit Amfilohije nastavio je da očinski bdi nad radom i sazrijevanjem ove naše najmlađe bogoslovske škole.

Za Pravoslavni bogoslovski fakultet, Crkvu i narod Visokopreosvećeni Mitropolit je bio veliki blagoslov i znak Božijeg prisustva. Bio je velikan našeg doba. Poput Mojsija koji je svoj narod izveo iz Egipta, dočekavši da sa vidi rubove Obećane Zemlјe, tako je i Mitropolit Amfilohije izveo svoj narod iz duhovnog ropstva ka Zemlјi Živih.

Opraštajući se od Nјegovog Visokopreosveštenstva, nastavnici, saradnici i studenti Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta izražavaju zahvalnost Bogu što su imali čast da od njega uče!

Vječan ti spomen nezaboravni vladiko Amfilohije!

Izvor: Pravoslavni bogoslovski fakultet Svetog Vasilija Ostroškog u Foči