Потписан Споразум о стипендирању националне групе предмета на Филозофском факултету

У просторијама Филозофског факултета Пале 23. октобра потписан је Споразум о стипендирању студената студијских програма Српски језик и књижевност и Историја и археологија. Споразум су потписали декан Филозофског факултета проф. др Драга Мастиловић и начелник општине Пале г. Бошко Југовић. Споразум је потписан на основу заједничких развојних циљева и интереса у сфери академског образовања који се односе на очување националних студијских програма, те позитивних искустава из досадашње сарадње.

На основу потписаног споразума, општина Пале ће мјесечно стипендирати по три прворангирана студента уписана на прву годину студија са студијских програма значајних за очување идентитета Републике Српске, и то: Студијски програм за српски језик и књижевност и Студијски програм за историју и археологију.

Декан проф. др Драга Мастиловић захвалио је начелнику на разумијевању и сарадњи, те изразио увјерење да ће се у наредном периоду потписати слични споразуми и са другим општинама. Он је најавио и нове активности на промоцији Факултета и уписне политике, као и инфраструктурне пројекте у сарадњи са локалном заједницом, а који се односе на јачање веза са Руском Федерацијом, подизање спомен-бисте грофу Сави Владиславићу на Палама, затим спомен-бисте митрополиту Петру Зимоњићу и оснивању архива града Источно Сарајево на Палама.

Начелник општине Пале г. Бошко Југовић, изразио је захвалност Факултету на иницијативи за потписивање овог Споразума и наду да ће стипендирање студената у наредном периоду поправити свеукупни број студената, посебно на студијским програмима значајним за очување идентитета Републике Српске. Исто тако, начелник је истакао важност сарадње са Филозофским факултетом и у другим пројектима којима се остварује међународна препознатљивост општине Пале, што доприноси њеном укупном развоју и имиџу.