Одржан XI Међународни научни пољопривредни симпозијум „AGROSYM 2020“

Међународни научни пољопривредни симпозијум „AGROSYM 2020“, у организацији Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, Агрономског медитеранског института из Барија (Италија) и Пољопривредног факултета Универзитета у Београду, и сарадњи са 40 партнерских научноистраживачких установа из 20 земаља свијета, успјешно је одржан онлајн 8. и 9. октобра, посредством „Zoom“ видео платформе.

С обзиром на епидемиолошку ситуацију у цијeлом свијету, овогодишњи „AGROSYM“ први пут је одржан онлајн. Радни дио симпозијума је организован у пет виртуелних соба са седам секција и окупио је више од 600 учесника из 70 земаља свијета.

На отварању симпозијума учесницима су се обратили проректор за науку, истраживање и развој Универзитета у Источном Сарајеву доц. др Јелена Крунић, декан Пољопривредног факултета УИС-а и предсједник Организационог одбора симпозијума „AGROSYM 2020“ проф. др Весна Милић, предсједник Научког одбора симпозијума проф. др Душан Ковачевић, ректор Токијског пољопривредног универзитета Катсуми Таконо, потпредсједник Међународног центра за напредне медитеранске агрономске студије професор Теодоро Миана, амбасадор Италије у БиХ Њ.Е. Николо Минаси, амбасадор Јапана у Бих Њ.Е. Хидејуки Сакамото и предсједник Скупштине града Источно Сарајевo Мирослав Лучић.

Главне теме овогодишњег симпозијума „AGROSYM“, који је традиционално добро посјећен, биле су  биљна производња, заштита биља и безбједност хране, органска пољопривреда, заштита животне средине и управљање природним ресурсима, сточарство, рурални развој и агроекономија, те шумарство и агрошумарство.

Научни одбор овог симпозијума чине научници са свих континената, што му даје снажан међународни печат и научни кредибилитет.

Симпозијум „AGROSYM“ представља годишњу платформу за међународну научну расправу, као и добру прилику за размјену идеја, јачање постојећих и стварање нових академских мрежа, као и за подстицање дијалога академске заједнице, јавних институција, приватног сектора и организација цивилног друштва по питању најновијих глобалних и регионалних трендова у агропрехрамбеном сектору.

Учесници имају могућност да на Симпозијуму промовишу институције и активности, производе, услуге, иновације, успоставе нове пословне контакте и сарадњу, креирају нове пројектне идеје, потпишу различите партнерске уговоре и размијене знања и идеје у пољопривредно-прехрамбеном сектору.

„AGROSYM 2020″  организован је у сарадњи са бројним универзитетима, асоцијацијама, центрима и институтима из Босне и Херцеговине, Србије, Црне Горе, Македоније, Јапана, Русије, Турске, Грчке, Аустрије, Словачке, Украјине, Литваније, Румуније, Мексика, Шпаније, Италије, Египта, Ирана, Туниса и Бугарске.