Održan XI Međunarodni naučni polјoprivredni simpozijum „AGROSYM 2020“

Međunarodni naučni polјoprivredni simpozijum „AGROSYM 2020“, u organizaciji Polјoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Agronomskog mediteranskog instituta iz Barija (Italija) i Polјoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i saradnji sa 40 partnerskih naučnoistraživačkih ustanova iz 20 zemalјa svijeta, uspješno je održan onlajn 8. i 9. oktobra, posredstvom „Zoom“ video platforme.

S obzirom na epidemiološku situaciju u cijelom svijetu, ovogodišnji „AGROSYM“ prvi put je održan onlajn. Radni dio simpozijuma je organizovan u pet virtuelnih soba sa sedam sekcija i okupio je više od 600 učesnika iz 70 zemalјa svijeta.

Na otvaranju simpozijuma učesnicima su se obratili prorektor za nauku, istraživanje i razvoj Univerziteta u Istočnom Sarajevu doc. dr Jelena Krunić, dekan Polјoprivrednog fakulteta UIS-a i predsjednik Organizacionog odbora simpozijuma „AGROSYM 2020“ prof. dr Vesna Milić, predsjednik Naučkog odbora simpozijuma prof. dr Dušan Kovačević, rektor Tokijskog polјoprivrednog univerziteta Katsumi Takono, potpredsjednik Međunarodnog centra za napredne mediteranske agronomske studije profesor Teodoro Miana, ambasador Italije u BiH Nј.E. Nikolo Minasi, ambasador Japana u Bih Nј.E. Hidejuki Sakamoto i predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić.

Glavne teme ovogodišnjeg simpozijuma „AGROSYM“, koji je tradicionalno dobro posjećen, bile su  bilјna proizvodnja, zaštita bilјa i bezbjednost hrane, organska polјoprivreda, zaštita životne sredine i upravlјanje prirodnim resursima, stočarstvo, ruralni razvoj i agroekonomija, te šumarstvo i agrošumarstvo.

Naučni odbor ovog simpozijuma čine naučnici sa svih kontinenata, što mu daje snažan međunarodni pečat i naučni kredibilitet.

Simpozijum „AGROSYM“ predstavlјa godišnju platformu za međunarodnu naučnu raspravu, kao i dobru priliku za razmjenu ideja, jačanje postojećih i stvaranje novih akademskih mreža, kao i za podsticanje dijaloga akademske zajednice, javnih institucija, privatnog sektora i organizacija civilnog društva po pitanju najnovijih globalnih i regionalnih trendova u agroprehrambenom sektoru.

Učesnici imaju mogućnost da na Simpozijumu promovišu institucije i aktivnosti, proizvode, usluge, inovacije, uspostave nove poslovne kontakte i saradnju, kreiraju nove projektne ideje, potpišu različite partnerske ugovore i razmijene znanja i ideje u polјoprivredno-prehrambenom sektoru.

„AGROSYM 2020″  organizovan je u saradnji sa brojnim univerzitetima, asocijacijama, centrima i institutima iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Japana, Rusije, Turske, Grčke, Austrije, Slovačke, Ukrajine, Litvanije, Rumunije, Meksika, Španije, Italije, Egipta, Irana, Tunisa i Bugarske.