Сарадња Универзитета у Источном Сарајеву са Токијским пољопривредним универзитетом

Универзитет у Источном Сарајеву (УИС) и престижни Токијски пољопривредни универзитет из Јапана, посредством Амбасаде Босне и Херцеговине у Јапану, потписали су Споразум о сарадњи који прецизно дефинише правце заједничких активности у наредних пет година.

Званична церемонија потписивања споразума, уз присуство ректора Катсуми Таконо /Katsumi Takano/, амбасадора Босне и Херецеговине у Јапану Њ.Е. Синише Берјана, проректора и професора, организована је 01. октобра 2020. године на јапанском универзитету.

По завршетку церемоније потписивања, амбасадор Берјан је, с обзиром на околности изазване пандемијом COVID-19 и немогућности личног присуства руководства Универзитета у Источном Сарајеву, уручио пригодан поклон ректору јапанског универзитета у име ректора проф. др Милана Кулића, са симболиком пољопривредних потенцијала Републике Српске.

Онлајн састанак руководства ове двије институције, као иницијални корак ка конкретизовању сарадње, планиран је за половину октобра, а већ у зимском семестру текуће академске године одржаће се онлајн предавања јапанских професора за студенте сродних факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Овим споразумом Токијски пољопривредни универзитет је званично постао и суорганизор Међународног пољопривредног симпозијума „AGROSYM“ који УИС, већ традиционално, организује сваке године на Јахорини. Ректор јапанског универзитета ће се обратити учесницима овог скупа на онлајн церемонији отварања која ће се, једним дијелом, и физички одржати 08. октобра у просторијама УИС-а.

Токијски пољопривредни универзитет, основан давне 1891. године, једна је од најстаријих високошколских образовних институција у Јапану, која баштини 130 година стару традицију рада и постојања. Осим пољопривереде, баве се и технологијом производње хране, заштитом животне средине и шумарством. Ова изузетно респектабилна установа са три кампуса, уједно je и највећа научно-истраживачка и образовна институција из области пољопривреде у Јапану.