Saradnja Univerziteta u Istočnom Sarajevu sa Tokijskim polјoprivrednim univerzitetom

Univerzitet u Istočnom Sarajevu (UIS) i prestižni Tokijski polјoprivredni univerzitet iz Japana, posredstvom Ambasade Bosne i Hercegovine u Japanu, potpisali su Sporazum o saradnji koji precizno definiše pravce zajedničkih aktivnosti u narednih pet godina.

Zvanična ceremonija potpisivanja sporazuma, uz prisustvo rektora Katsumi Takono /Katsumi Takano/, ambasadora Bosne i Herecegovine u Japanu Nј.E. Siniše Berjana, prorektora i profesora, organizovana je 01. oktobra 2020. godine na japanskom univerzitetu.

Po završetku ceremonije potpisivanja, ambasador Berjan je, s obzirom na okolnosti izazvane pandemijom COVID-19 i nemogućnosti ličnog prisustva rukovodstva Univerziteta u Istočnom Sarajevu, uručio prigodan poklon rektoru japanskog univerziteta u ime rektora prof. dr Milana Kulića, sa simbolikom polјoprivrednih potencijala Republike Srpske.

Onlajn sastanak rukovodstva ove dvije institucije, kao inicijalni korak ka konkretizovanju saradnje, planiran je za polovinu oktobra, a već u zimskom semestru tekuće akademske godine održaće se onlajn predavanja japanskih profesora za studente srodnih fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Ovim sporazumom Tokijski polјoprivredni univerzitet je zvanično postao i suorganizor Međunarodnog polјoprivrednog simpozijuma „AGROSYM“ koji UIS, već tradicionalno, organizuje svake godine na Jahorini. Rektor japanskog univerziteta će se obratiti učesnicima ovog skupa na onlajn ceremoniji otvaranja koja će se, jednim dijelom, i fizički održati 08. oktobra u prostorijama UIS-a.

Tokijski polјoprivredni univerzitet, osnovan davne 1891. godine, jedna je od najstarijih visokoškolskih obrazovnih institucija u Japanu, koja baštini 130 godina staru tradiciju rada i postojanja. Osim polјopriverede, bave se i tehnologijom proizvodnje hrane, zaštitom životne sredine i šumarstvom. Ova izuzetno respektabilna ustanova sa tri kampusa, ujedno je i najveća naučno-istraživačka i obrazovna institucija iz oblasti polјoprivrede u Japanu.