Амбасадор Руске Федерације Њ.Е. Петар Иванцов посјетио Ректорат УИС-а

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић данас је, у просторијама Ректората, угостио амбасадора Руске Федерације Њ.Е. господина Петра Иванцова.

Њ.Е. господин Петар Иванцов је изразио захвалност руководству Универзитета на срдачном пријему, истакнувши да Универзитет у Источном Сарајеву има 11 потписаних споразума о сарадњи са универзитетима у Руској Федерацији.

„Мени је увијек изузетно драго да се нађем међу пријатељима на Универзитету у Источном Сарајеву и што имамо низ области у којима сарађујемо. Веома смо захвални руководству Универзитета на пажњи са којом се односе према руској култури и руском језику“, рекао је амбасадор Иванцов.

Напомињући да је током 2020. године посебна пажња била посвећена обиљежавању 75. годишњице од побједе у Другом свјетском рату, амбасадор Иванцов је рекао  да су професори са Универзитета у Источном Сарајеву, заједно са професорима из Русије, дали изузетан допринос у одржавању различитих конференција и округлих столова.  

Током данашњег састанка ректора Кулића, проректора за међународнњу сарадњу и осиурање квалитета доц. др Марка Гутаља са амбасадором Иванцовим разговарало се и о новим смјеровима у оквиру којих се може продубити сарадња.

„Захвални смо посебно ректору Кулићу и проректору Марку Гутаљу на сарадњи која постоји између Универзитета и  Амбасаде Руске Федерације у Босни и Херцеговини, као и Републике Српске и Руске Федерације“, истакао је амбасадор Иванцов.

Ректор Кулић је рекао да је на данашњем састанку представљена историја и специфичност Универзитета у Источном Сарајеву као и конкретна сарадња коју Универзитет остварује са универзитетима у Руској Федерацији. Најважнију улогу у очувању руске културе и језика на нашим просторима има Филозофски факултет који је јединствен у региону по студијском програму Руски језик и књижевност и међународни политички односи.  

„Била нам је изузетна част, али и привилегија, што смо били у прилици да угостимо Њ.Е. Петра Иванцова. Као резултат искрене и конкретне сарадње јесте чињеница да је у посљедње три године око 200 наставника, сарадника и студената са УИС-а боравило на универзитетима у Русији и обрнуто. Наш циљ да се та сарадња интензивира у будућности, а имамо могућност за то“, истакао је ректор Кулић.  

Као један од циљева ректор је навео и омогућавање студентима да дио практичне наставе обављају у компанијама у Руској Федерацији, како би се упознали са функционисањем компанија у том дијелу Европе.

На састанку је разговарано и о могућностима успостављања веза са другим универзитетима у Русији, као и конкретизиацији сарадње, примарно у  научноистраживачком сегменту и културној сарадњи.

„Прије свега се то односни на наше двије академије, а поготово на Музичку академију која већ има повезаност са сродним институцијама у Русији. Ситуација са корона вирусом нас је успорила јер физички не можемо да одемо до Руске Федерације нити да наши пријатељи дођу у Републику Српску, али смо у свакодневној комуникацији са колегама из Русије што у данашњем времену модерних технологија уопште није проблем“, закључио је ректор Кулић.