Ambasador Ruske Federacije Nj.E. Petar Ivancov posjetio Rektorat UIS-a

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić danas je, u prostorijama Rektorata, ugostio ambasadora Ruske Federacije Nj.E. gospodina Petra Ivancova.

Nj.E. gospodin Petar Ivancov je izrazio zahvalnost rukovodstvu Univerziteta na srdačnom prijemu, istaknuvši da Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima 11 potpisanih sporazuma o saradnji sa univerzitetima u Ruskoj Federaciji.

„Meni je uvijek izuzetno drago da se nađem među prijateljima na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i što imamo niz oblasti u kojima sarađujemo. Veoma smo zahvalni rukovodstvu Univerziteta na pažnji sa kojom se odnose prema ruskoj kulturi i ruskom jeziku“, rekao je ambasador Ivancov.

Napominjući da je tokom 2020. godine posebna pažnja bila posvećena obilježavanju 75. godišnjice od pobjede u Drugom svjetskom ratu, ambasador Ivancov je rekao da su profesori sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu, zajedno sa profesorima iz Rusije, dali izuzetan doprinos u održavanju različitih konferencija i okruglih stolova.

Tokom današnjeg sastanka rektora Kulića, prorektora za međunarodnnju saradnju i osiuranje kvaliteta doc. dr Marka Gutalja sa ambasadorom Ivancovim razgovaralo se i o novim smjerovima u okviru kojih se može produbiti saradnja.

„Zahvalni smo posebno rektoru Kuliću i prorektoru Marku Gutalju na saradnji koja postoji između Univerziteta i Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, kao i Republike Srpske i Ruske Federacije“, istakao je ambasador Ivancov.

Rektor Kulić je rekao da je na današnjem sastanku predstavljena istorija i specifičnost Univerziteta u Istočnom Sarajevu kao i konkretna saradnja koju Univerzitet ostvaruje sa univerzitetima u Ruskoj Federaciji. Najvažniju ulogu u očuvanju ruske kulture i jezika na našim prostorima ima Filozofski fakultet koji je jedinstven u regionu po studijskom programu Ruski jezik i književnost i međunarodni politički odnosi.

„Bila nam je izuzetna čast, ali i privilegija, što smo bili u prilici da ugostimo Nj.E. Petra Ivancova. Kao rezultat iskrene i konkretne saradnje jeste činjenica da je u posljednje tri godine oko 200 nastavnika, saradnika i studenata sa UIS-a boravilo na univerzitetima u Rusiji i obrnuto. Naš cilj da se ta saradnja intenzivira u budućnosti, a imamo mogućnost za to“, istakao je rektor Kulić.

Kao jedan od ciljeva rektor je naveo i omogućavanje studentima da dio praktične nastave obavljaju u kompanijama u Ruskoj Federaciji, kako bi se upoznali sa funkcionisanjem kompanija u tom dijelu Evrope.

Na sastanku je razgovarano i o mogućnostima uspostavljanja veza sa drugim univerzitetima u Rusiji, kao i konkretiziaciji saradnje, primarno u naučnoistraživačkom segmentu i kulturnoj saradnji.

„Prije svega se to odnosni na naše dvije akademije, a pogotovo na Muzičku akademiju koja već ima povezanost sa srodnim institucijama u Rusiji. Situacija sa korona virusom nas je usporila jer fizički ne možemo da odemo do Ruske Federacije niti da naši prijatelji dođu u Republiku Srpsku, ali smo u svakodnevnoj komunikaciji sa kolegama iz Rusije što u današnjem vremenu modernih tehnologija uopšte nije problem“, zaključio je rektor Kulić.