Одржан 3. Међународни конгрес доктора стоматологије

Медицински факултет Универзитета у Источном Сарајеву 11. и 12. септембра 2020. године организовао је трећи по реду Међународни конгрес доктора стоматологије.

Узимајући у обзир више од деценију дугу традицију организовања научних и стручних скупова, Медицински факултет Фоча је уложио велике напоре да и у овој години организује Конгрес, али у on-line формату, због специфичности ситуације изазване епидемијом вируса корона.

„На овај начин је омогућена презентација резултата најновијих истраживања и искустава из праксе који су од значаја за унапређење стоматолошке заштите и квалитета лијечења стоматолошких пацијената, а са друге стране одржан је и континуитет рада“, истакао је проф. др Никола Стојановић, помоћник декана за стоматологију.

Научни програм Конгреса обухватио је предавања по позиву седам еминентних стручњака из земље и региона: проф. др Данимира Јевремовића (Ivoclar Vivadent AG, Србија), проф. др Смиљке Цицмил (Универзитет у Источном Сарајеву, Република Српска), доц. др Милоша Белоице (Универзитет у Београду, Србија), проф. др Габриеле Ќурчиевe Чучковe (Универзитета Св Кирила и Методија, Сјеверна Македонија), доц. др Иве Милинковић (Универзитет у Београду, Србија), доц. др Верице Продановић (Универзитет у Источном Сарајеву, Република Српска) и доц. др Љиљане Бјеловић (Универзитет у Источном Сарајеву, Република Српска).

Пријављено је преко 40 усмених и постер презентација из различитих области стоматологије. У оквиру два округла стола разматрано је о превенцији и промоцији оралног здравља трудница и дјеце и изазовима у стоматологији које прате инфекцију изазвану новим вирусом корона (COVID-19).

Предавања по позиву и одабране усмене и постер презентације биле су доступне учесницима Конгреса на on-line платформи у периоду од 12. до 18. септембра 2020. године.

На 3. Међународном конгресу доктора стоматологије на Медицинском факултету Фоча било је пријављено више од 400 учесника из земље и региона.