Održan 3. Međunarodni kongres doktora stomatologije

Medicinski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu 11. i 12. septembra 2020. godine organizovao je treći po redu Međunarodni kongres doktora stomatologije.

Uzimajući u obzir više od deceniju dugu tradiciju organizovanja naučnih i stručnih skupova, Medicinski fakultet Foča je uložio velike napore da i u ovoj godini organizuje Kongres, ali u on-line formatu, zbog specifičnosti situacije izazvane epidemijom virusa korona.

„Na ovaj način je omogućena prezentacija rezultata najnovijih istraživanja i iskustava iz prakse koji su od značaja za unapređenje stomatološke zaštite i kvaliteta liječenja stomatoloških pacijenata, a sa druge strane održan je i kontinuitet rada“, istakao je prof. dr Nikola Stojanović, pomoćnik dekana za stomatologiju.

Naučni program Kongresa obuhvatio je predavanja po pozivu sedam eminentnih stručnjaka iz zemlјe i regiona: prof. dr Danimira Jevremovića (Ivoclar Vivadent AG, Srbija), prof. dr Smilјke Cicmil (Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Republika Srpska), doc. dr Miloša Beloice (Univerzitet u Beogradu, Srbija), prof. dr Gabriele Ќurčieve Čučkove (Univerziteta Sv Kirila i Metodija, Sjeverna Makedonija), doc. dr Ive Milinković (Univerzitet u Beogradu, Srbija), doc. dr Verice Prodanović (Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Republika Srpska) i doc. dr Ljilјane Bjelović (Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Republika Srpska).

Prijavlјeno je preko 40 usmenih i poster prezentacija iz različitih oblasti stomatologije. U okviru dva okrugla stola razmatrano je o prevenciji i promociji oralnog zdravlјa trudnica i djece i izazovima u stomatologiji koje prate infekciju izazvanu novim virusom korona (COVID-19).

Predavanja po pozivu i odabrane usmene i poster prezentacije bile su dostupne učesnicima Kongresa na on-line platformi u periodu od 12. do 18. septembra 2020. godine.

Na 3. Međunarodnom kongresu doktora stomatologije na Medicinskom fakultetu Foča bilo je prijavlјeno više od 400 učesnika iz zemlјe i regiona.